Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Печалбата на Wells Fargo засенчи прогнозите след увеличено търсене на заеми

Принос за силния ръст на печалбата има и строгият контрол на разходите

Печалбата на Wells Fargo засенчи прогнозите след увеличено търсене на заеми

Снимка: Bloomberg L.P.

Финансовият отчет на американската банка Wells Fargo & Co надмина прогнозите на анализаторите за печалбата за четвъртото тримесечие, тъй като възстановяването на икономическия растеж в САЩ насърчи повече клиенти да вземат заеми, а банката поддържаше строг контрол по отношение на разходите, предаде Ройтерс.

Печалбата на банката се е повишила с 86% до 5,8 млрд. долара, или 1,38 долара на акция, сочи отчетът, публикуван в петък. Принос за силния ръст има печалбата в размер на 943 млн. долара от продажбата на корпоративния тръст на банката и звената за управление на активи.

Като цяло основният бизнес е останал силен, като заемите, отпуснати в края на годината, са се увеличили с 1% спрямо година по-рано и с 4% в сравнение с предходното тримесечие.

"Промените, които направихме в компанията, и продължаващите перспективи за силен икономически растеж ни правят оптимисти за позиционирането ни при навлизането в 2022 г.", казва в изявление главният изпълнителен директор на банката Чарли Шарф.

Още по темата

Цената на акциите на Wells Fargo остана почти без промяна по време на търговията преди отварянето на редовната пазарна сесия, а от началото на годината е нараснала с 20%. Към 19 часа българско време книжата бележат ръст от 3,25% до 57,8 долара за брой.

Ръстът на заемите през второто полугодие, който достигна 5% с отпадането на правителствените програми за стимулиране, беше особено силен в областта на кредитирането в автомобилния сектор, казват от банката.

Междувременно нелихвените разходи са се свили с 11% до 13,2 млрд. долара, което се обяснява с по-ниски разходи за персонал, както и с по-ниски разходи за преструктуриране и оперативни загуби. 2021 г. като цяло бе година на агресивно съкращаване на разходите в банката.

По време на разговор с медиите главният финансов директор на Wells Fargo Майк Сантомасимо каза, че банката се стреми към допълнителни съкращения на разходите на стойност 3,3 млрд. долара през 2022 г.

Намаляването на разходите е крайъгълен камък в плана на Шарф, който се стреми към икономии в размер на 10 млрд. долара годишно в дългосрочен план.

Четвъртата по големина американска банка привлече вниманието на регулаторите през 2016 г., когато излезе наяве скандал с нейни практики в продажбите и плати глоби за милиарди долари.

Освен това Wells Fargo работи с ограничение на активите до 1,95 трлн. долара, наложено на банката от Федералния резерв през 2018 г., което ограничи способността й да увеличи приходите от лихви чрез подобряване на растежа на заемите и депозитите.

Оценките на Refinitiv бяха за печалба от 1,25 долара на акция, с изключение на някои елементи, в сравнение със средните очаквания на анализаторите за 1,13 долара.

Общите приходи са нараснали с 13% до 20,9 млрд. долара, което също надвишава прогнозите за 18,9 млрд. долара.

Wells Fargo отчете и намаление на заделените средства за загуби заради пандемията, които не са се материализирали, от 875 млн. долара.

Въпреки това нетният лихвен доход се е понижил с 1%, а размерът на средният заем е спаднал с 3% през тримесечието.

Сред другите банки, представили отчетите си днес, JPMorgan Chase & Co надхвърли оценките на анализаторите благодарение на инвестиционното банкиране, докато печалбата на Citigroup Inc е засегната от забавянето на нейното търговско подразделение и слабост при потребителското банкиране.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
S&P 500 избегна в последния момент "мечи" пазар