IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пелоси поиска армията да опази ядрените кодове от Тръмп

Председателят на Камарата е разговаряла по въпроса с председателя на Генералния щаб в САЩ, притеснена от „неуравновесения“ президент

20:46 | 08.01.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Eric Lee/Bloomberg</p>

Снимка: Eric Lee/Bloomberg

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси от Демократическата партия обяви, че е провела разговор с най-високопоставения генерал в страната за взимане на предпазни мерки срещу достъп на „неуравновесения“ президент Доналд Тръмп до кодовете за изстрелване на ядрени ракети в последните дни от мандата му.

Изявлението на Пелоси стана факт точно преди началото на конферентния разговор на Демократическата партия за това дали да бъде започната процедура за нов импийчмънт срещу отиващия си държавен глава. Причината е подстрекателството му, което доведе до атаката на сградата на Конгреса от негови привърженици в сряда.

„Ситуацията с този неуравновесен президент не може да е по-опасна“, каза Пелоси, цитирана от Ройтерс. Председателят на Камарата заяви още, че е обсъдила въпроса с ген. Марк Мили, председател на Генералния щаб на въоръжените сили на САЩ.

Въпреки че Тръмп има достъп до кодовете за изстрелване на ядрено оръжие 24 часа в денонощието, никой представител на армията или на службите за национална сигурност досега не е изразил притеснения за психическото състояние на държавния глава.

От офиса на Мили заявиха, че Пелоси е поискала провеждането на разговора и че генералът е „отговорил на нейните въпроси по отношение на процеса по ядрено командване“.

Американски държавен представител, пожелал анонимност, заяви, че всякаква употреба на ядрени оръжия е изключително обмислено провеждан процес.

В началото на конферентния разговор с демократите Пелоси е нарекла Тръмп „метежник“ и е заявила, че трябва да се обсъди как да се продължи напред оттук нататък, посочва запознат с въпроса.

Досега най-малко един сенатор от Републиканската партия – Бен Сас от Небраска, заяви, че би подкрепил процедура по импийчмънт.

Сас, чест критик на Тръмп, заяви пред CBS News в петък, че „определено“ би обмислил възможността за импийчмънт, тъй като президентът „пренебрегна“ своята клетва.

След като направи необичайно смирено видеообръщение, в което приема победата на Джо Байдън, той се завърна към острия тон.

В Twitter той похвали своите поддръжници и заяви, че те няма да бъдат неуважавани и с тях няма да се отнесат несправедливо по никакъв начин и форма.

Той също така потвърди, че няма да присъства на церемонията по встъпването в длъжност на Байдън на 20 януари, прекъсвайки издържала времето традиция, в която отиващият си президент придружава своя наследник до Капитолия за церемония по встъпване в длъжност. Практиката се приема като важна част от мирната смяна на властта в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Valentin13
преди 3 години
Добър анализ показва, че всъщност тази вещица пелоси е в дъното на нещата и разделението. омразата и към Тръмп е пагубна за Америка, но има власт вещицата.а Тръмп спря войни и изтегли войски, няма никакви поводи да почне ядрена война. просто вещицата натяга още повече ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Огромна грешка на Тръмп бе, че не смаза овреме тая гнида !!!! От Тръмп ли трябва да се пазят кодовете - човекът, който не започна нито една война ????Доналде - в името на човечеството, хвърли ядреното куфарче в морето, ама без да казваш на никого !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
май некролога Пелоси треа да я сложат в чувал и от там да бъде влачена до бунището ..... Деменции дет им остаат два петъка ше дават наклон на кабела на ората, я в марш Отвъдното ве гад .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
По-добре да не ги дават на никролога, че там работата е по-опасна....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
мачкат му фасонът дядя вова , ще го върнат в първи клас на политиката ... :))) ... рижият макак ще му стопят лагерите за цирковете дето спретна ... нищо лично ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
консервант
преди 3 години
Пелоси е в пъти по-психопатична от Тръм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Мда ве!Ши земе да ги продаде тия кодове, трилионер ши стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още