IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пентагонът: Изтеглянето от Афганистан е по-бързо от планираното

До 11 септември САЩ възнамеряват да прекратят напълно мисията си в страната

08:04 | 28.05.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лойд Остин по време на изслушването в Комисията за въоръжени сили на Сената във Вашингтон на 19 януари 2021 г. <em>Снимка: Greg Hill/ The Hill / Bloomberg</em></p>

Лойд Остин по време на изслушването в Комисията за въоръжени сили на Сената във Вашингтон на 19 януари 2021 г. Снимка: Greg Hill/ The Hill / Bloomberg

Изтеглянето на американските войски от Афганистан напредва бързо, смята министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

„Както знаете, президентът ни възложи да изтеглим въоръжените си сили до началото на септември", каза Остин в четвъртък (местно време) по време на изслушване на Конгреса на САЩ за проектобюджета за следващата година.

„Мога да ви докладвам днес, че изтеглянето върви по план, всъщност малко по-бързо от планираното“, добави Остин, цитиран от DPA.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в средата на април, че американските войски ще се изтеглят най-късно до 11 септември. С това също така се слага край и на мисията на НАТО в Афганистан.

„Изпълнихме заданието, с което нашите войски бяха изпратени в Афганистан", каза Остин. Той се гордеел със „смелите мъже и жени, които направиха това възможно, и с тези, които отдадоха живота си за тази мисия“. Във вторник американските въоръжени сили обявиха, че изтеглянето от Афганистан е завършено "на между 16 и 25 процента".

Правителството на Байдън твърди, че целта на операцията е било да се сложи край на заплахата от терористичната мрежа на Ал Кайда в Афганистан. На 11 септември се навършват 20 години от нападенията над Ню Йорк и Вашингтон, приписвани на Ал Кайда, които предизвикаха инвазията в Афганистан от водени от САЩ сили.

В рамките на няколко седмици военната операция доведе до свалянето на режима на талибаните, който отказа да екстрадира шефа на Ал Кайда Осама бин Ладен. Бин Ладен бе убит от американското специално командване в Пакистан през май 2011 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Achtung
преди 2 години
2 трлн долара, 20 години.... https://***.militarytimes.com/news/your-military/2021/04/16/afghanistan-war-cost-more-than-2t-and-240000-lives-report-finds/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още