IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет големи американски банки се провалят на тест за нова криза

Осем банки трябваше да представят планове за ликвидиране на свои дейности в случай на криза, без да използват публични средства

16:41 | 13.04.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пет от осемте най-големи американски банки не разполагат с надеждни планове за ликвидиране на свои дейности в случай на криза, без да използват публични средства, заявиха федералните регулатори в сряда, цитирани от CNBC.

Индивидуалните планове за действие, които бяха договорени съвместно от Федералния резерв (Фед) и Федералната корпорация за депозитно застраховане (Federal Deposit Insurance Corporation – FDIC), не са били надеждни в случаите с Bank of America, Bank of New York Mellon, JPMorgan Chase, State Street и Wells Fargo.

Изискването за индивидуален план за действие бе част от законодателство за реформа на Wall Street, наречено Dodd-Frank и прието в началото на финансовата криза 2007-2009 г., когато американското правителство вложи милиарди долари, за да не позволи на големите банки да фалират и съсипят американската икономика.

FDIC и Фед са ангажирани с прилагането на задължитения мандат, според който системно важните финансови инстутиции трябва да покажат ясно преминаване към организирана ликвидация в случай на фалит, което да не струва нищо на данъкоплатците“, каза председателят на FDIC Мартин Грунберг в съобщението.

„Днешните действия са значителна стъпка към постигането на тази цел“.

Нито една от осемте системно важни банки, които американското правителство смята за „твърди големи, за да се провалят“, не се е представила изключително добре при оценките. Всяка банка трябва да коригира проблемите си само ако двата регулатора заедно решат, че планът няма потенциала да проработи.

Само според FDIC планът, представен от Goldman Sachs, не е надежден, докато в същото време само Фед смята за ненадежден този на Morgan Stanley. Планът на Citigroup е преминал успешно проверките, макар че според регулаторите той също има някои „недостатъци“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 7 години
Бърни ще ги брйкне даун, иде им времето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Умишлено бяха направени твърде големи за да ги спасяват данъкоплатците тоест става въпрос за организирана престъпна група(банкова мафия) ,и затова съм събрал фактите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 как са ограбвани хората с ''вратички'' в закона и премахването 1999год. на закона ''Глас-Стигъл'' от 1933год. а кражбите през Либор и Форекса за десетки трилиони Около 1900год. един американец го казва ''ако искаш бизнес си прокарай закони'' и се сещате по нататък какво става през 1913г. създават Фед и т.н. до отмяната на ''Глас-Стигъл''Измамата ,кражбата на десетки трилиони се прави с неолиберализъм във финан.капитализъм - с ''вратички'' ,пропуски в закона и затова трудно се доказва в съда ,и въпроса е какви мерки да се вземат за да не се срине системата ,и да не се повтаря ,а не да се отмъщава - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още