Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Петролната индустрия съкращава разходите за заплати на служителите си

Заплатите в сектора са сред най-високите в света, показва проучване. Заетите обаче се притесняват от коронавируса и плановете за нисковъглеродна икономика

Петролната индустрия съкращава разходите за заплати на служителите си

Снимка: Bloomberg LP

Работещите в петролната и газовата индустрия по целия свят получават едни от най-високите заплати. Заради пандемията обаче компаниите са изправени пред свито търсене и ниски цени, което ги принуждава да съкращават разходите. Едно от перата е за заплати на служителите, пише Ройтерс.

Проучване показва, че за около 30% от служителите в петролната индустрия вече има намаление на заплатите и като цяло в сектора се чувстват несигурни за бъдещето си. Притесненията са свързани не само с коронавируса, но и с плановете за енергийна трансформация и нисковъглеродна икономика.

Близо 20% от участвалите в анкетата коментират, че очакват намаление на заплатата си през 2021 година.

Още по темата

Мащабното проучване на компанията за набиране на персонал Airswift обхваща над 16 хил. души, работещи в петролната индустрия в 166 държави, посочва още Ройтерс.

Макар и годината да е тежка, всъщност хората с повишение на доходите в петролната индустрия са повече - 37% от анкетираните съобщават за ръст на заплащането си през 2020 година. За увеличение на заплатите през 2019 година обаче са съобщили 50% от участващите в проучването.

Най-високите заплати в сектора получават постоянните работници в Северна Америка - средната заплата е 100 хил. долара годишно. В Южна Америка пък е най-ниското заплащане - 50 хил. долара годишно.

Петролните компании намаляват не само заплатите, но и освобождават служители. По данни на Rystad Energy през 2020 година са съкратени 400 хил. работни места. Половината от тях са в САЩ, които са фокусирани върху скъпия добив на шистов петрол.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Джо Байдън: Чакахме твърде дълго за действия за климата