IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролни сондажи може да са причина за калифорнийското земетресение от 1933 г.

Оттогава сондажните техники са се променили, така че откритията не сочат задължително риск и в момента

20:49 | 31.10.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сондажи за петрол отпреди десетилетия може да са предизвикали земетресенията в района на Лос Анджелис, включително смъртоносното от 1933 г. Това показват резултатите от ново изследване, цитирано от AP и БТА.

Според учените от Геоложкия институт на САЩ 13 земетресения през 20-те и 30-те години на миналия век може да са причинени от петролната индустрия. Сред тях е и земният трус от 1933 година в Лонг Бийч, отнел живота на над 100 души.

Изследователите твърдят, че сондажните техники са се променили, така че откритията не сочат задължително риск и в момента.

Сондажите за енергийни ресурси рядко водят до фатални земетресения. През 1984 година трус с магнитуд 7 в Узбекистан, свързан с добива на газ, уби един човек и рани 100, припомня AP.

Този вид природни бедствия, дължащи се на човешка намеса, станаха център на внимание след рязко увеличение на земетресенията в Оклахома и Тексас. Проучвания отдават това на практиката да се инжектират отпадъчни води в земните пластове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 18 rate down comment 2
khao
преди 7 години
... казаха двамата "умници" докато се наслаждават на постиженията на техническия прогрес ... пиейки си кафето дошло от Бразилия с камили ... може би
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Да, и следващите след нея да са американските шистоваци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
По тая логика , ако има справедливост на тоя свят , Саудитска Арабия трябва да пътува направо за пъкъла ! Дето впрочем и е правилното място !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още