IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва въпреки известната неудовлетвореност от срещата на ОПЕК+*

Анализаторите са притеснени за възстановяването на добива в Либия

09:53 | 08.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Dina Khrennikova/Bloomberg</p>

Снимка: Dina Khrennikova/Bloomberg

Цените на петрола нарастват в понеделник въпреки недоволство на търговците, че срокът по рекордните съкращения на добива от ОПЕК+  беше удължен само до края на юли, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 1,68%, или 0,71 долара, до ниво от 43,01 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 40,03 долара за барел, което е повишение от 0,48 долара, или 1,21%.

От началото на април сортът Брент почти удвои цената си, подсилен от безпрецедентното намаление на производството с 9,7 милиона барела на ден, или близо 10% от световните доставки, договорено през април от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Русия и други производители, колективно известни като групата ОПЕК+.

В събота представителите на страните от ОПЕК+ постигнаха съгласие сделката да бъде удължена за трети месец до края на юли. След срещата най-големият износител в света Саудитска Арабия рязко повиши месечните си цени на суровината за юли.

Но Хауи Лий, икономист от сингапурската банка OCBC, заяви, че едномесечното удължаване не е отговорило на  пазарните надежди за тримесечна сделка. Той каза, че сега ще се необходими други фактори, за да могат основните сортове петрол да достигнат цените си от преди 6-и март, когато Саудитска Арабия и Русия не успяха да постигнат споразумение за съкращаване на добива.

Все пак се очаква настоящата сделка да доведе до дефицит на предлагането на пазара до октомври, подкрепяйки цените в дългосрочен план, добави Лий.

Спазването на споразумението от членовете на ОПЕК Ирак и Нигерия също остава проблем.

„Въпреки че проблемните производители като Ирак и Нигерия се ангажираха да постигнат 100% съответствие с договорените квоти и да компенсират предходното си неизпълнение, все още смятаме, че вероятно ще продължат да не изпълняват ангажиментите си през лятото“, каза Хелима Крофт, стратег в RBC Capital Markets.

„Потенциалното възобновяване на либийската продукция също може да доведе до значителни предизвикателства за ръководството на ОПЕК“, добави тя.

В югозападна Либия две големи петролни находища бяха отворени след месеци на блокада, която спря по-голямата част от производството на страната.

Дори цените на петрола да се възстановят, те все още не покриват разходите на повечето американски производители, което води до съкращения и намаляване на харчовете в най-големия производител в света.

Броят на експлоатираните инсталации за нефт и природен газ в САЩ спадна до ново рекордно ниско ниво за пета поредна седмица през седемте дни до 5-и юни, сочат данни на Baker Hughes.

Близо 30% от добива на петрол в САЩ също беше прекратен в петък, когато тропическа буря Кристобал влезе в Мексиканския залив.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,61% до ниво от 1693,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:02 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още