Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Петролът поскъпва въпреки известната неудовлетвореност от срещата на ОПЕК+*

Анализаторите са притеснени за възстановяването на добива в Либия

Петролът поскъпва въпреки известната неудовлетвореност от срещата на ОПЕК+*

Снимка: Dina Khrennikova/Bloomberg

Цените на петрола нарастват в понеделник въпреки недоволство на търговците, че срокът по рекордните съкращения на добива от ОПЕК+  беше удължен само до края на юли, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 1,68%, или 0,71 долара, до ниво от 43,01 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 40,03 долара за барел, което е повишение от 0,48 долара, или 1,21%.

От началото на април сортът Брент почти удвои цената си, подсилен от безпрецедентното намаление на производството с 9,7 милиона барела на ден, или близо 10% от световните доставки, договорено през април от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Русия и други производители, колективно известни като групата ОПЕК+.

В събота представителите на страните от ОПЕК+ постигнаха съгласие сделката да бъде удължена за трети месец до края на юли. След срещата най-големият износител в света Саудитска Арабия рязко повиши месечните си цени на суровината за юли.

Но Хауи Лий, икономист от сингапурската банка OCBC, заяви, че едномесечното удължаване не е отговорило на  пазарните надежди за тримесечна сделка. Той каза, че сега ще се необходими други фактори, за да могат основните сортове петрол да достигнат цените си от преди 6-и март, когато Саудитска Арабия и Русия не успяха да постигнат споразумение за съкращаване на добива.

Още по темата

Все пак се очаква настоящата сделка да доведе до дефицит на предлагането на пазара до октомври, подкрепяйки цените в дългосрочен план, добави Лий.

Спазването на споразумението от членовете на ОПЕК Ирак и Нигерия също остава проблем.

„Въпреки че проблемните производители като Ирак и Нигерия се ангажираха да постигнат 100% съответствие с договорените квоти и да компенсират предходното си неизпълнение, все още смятаме, че вероятно ще продължат да не изпълняват ангажиментите си през лятото“, каза Хелима Крофт, стратег в RBC Capital Markets.

„Потенциалното възобновяване на либийската продукция също може да доведе до значителни предизвикателства за ръководството на ОПЕК“, добави тя.

В югозападна Либия две големи петролни находища бяха отворени след месеци на блокада, която спря по-голямата част от производството на страната.

Дори цените на петрола да се възстановят, те все още не покриват разходите на повечето американски производители, което води до съкращения и намаляване на харчовете в най-големия производител в света.

Броят на експлоатираните инсталации за нефт и природен газ в САЩ спадна до ново рекордно ниско ниво за пета поредна седмица през седемте дни до 5-и юни, сочат данни на Baker Hughes.

Близо 30% от добива на петрол в САЩ също беше прекратен в петък, когато тропическа буря Кристобал влезе в Мексиканския залив.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,61% до ниво от 1693,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:02 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Wall Street започва последната сесия за седмицата на червена територия*