IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer купува конкурента си Allergan за 160 млрд. долара

Сливането ще позволи на компанията да премести централата си в Ирландия и да намали данъците си

16:12 | 23.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фармцевтичният гигант Pfizer обяви в понеделник, че купува конкурента си Allergan за сумата от 160 млрд. долара, или 363,63 долара на акция, в най-голямата сделка в историята на здравния сектор. Сделката ще позволи на базираната в Ню Йорк компания да премести централата си в Ирландия, за да намали данъчното си бреме в САЩ, коментира CNBC.

Цената на сделката е с над 30% над цената на акциите към 28 октомври, преди да се появят новините за преговорите между двете компании, съобщиха Pfizer и Allergan в общо изявление.

Акциите на Allergan поевтиняха с 2%, а тези на Pfizer – с над 2,5% в търговията преди отварянето на пазара днес.

„Чрез това сливане Pfizer ще има по-голяма финансова гъвкавост, което ще улесни постоянното откриване и развитие на нови иновативни лекарства за пациентите, пряката възвращаемост на капитала към акционерите и продължаването на инвестициите в САЩ. Това ще позволи и нови възможности за развитие на бизнеса на по-конкурентна основа в рамките на индустрията“, заяви главният изпълнителен директор на Pfizer Иън Рийд.

Акционерите на Allergan ще получат по 11,3 акции от новата компания – Pfizer PLC, за всяка акция на Allergan, а сегашните акционери на Pfizer ще вземат по една акция от новата компания за всяка акция, която в момента притежават.

Очаква се сделката, най-голямата досега в здравния сектор, да приключи през втората половина на следващата година.

Тя вероятно ще предизвика и политически гняв в президентските избори в САЩ през следващата година, тъй като Pfizer ще премести централата си в Ирландия, където е регистрирана Allergan в т.нар. „данъчна инверсия“, което силно ще намали корпоративните данъци.

„Предвид цената, която ще платят за Allergan, мисля, че е трудно да оправдаем смисъла на сделката без данъчните облекчения. Съществува и малко стратегическо припокриване – ще има и известно натрупване, което ще доведе до ръст на Pfizer, но в крайна сметка това, което наистина искат Pfizer, са данъчните облекчения“, казва Вамил Диван, анализатор в Credit Suisse.

„Сливането на Allergan и Pfizer е изключително стратегическа, повишаваща стойността сделка, която обединява два биофармацевтични гиганта, за да променят живота на всички към по-добро“, заяви главният изпълнителен директор на Allergan Брент Сондърс.

62-годишният Рийд ще бъде главен изпълнителен директор на новата компания, а 45-годишният Сондърс ще бъде част от висшия мениджмънт с роля, фокусирана върху операциите и интеграцията.

Сондърс ще бъде и член на изпълнителния борд на обединената компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още