IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer отчете по-висока печалба в края на 2016 г., но разочарова инвеститорите

Прогнозата за годишните резултати на компанията се разминава с очакванията

17:19 | 31.01.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фармацевтичната компания Pfizer отчете спад на приходите през последното тримесечие и представи прогноза за годишните приходи под очакванията на анализаторите, предава Wall Street Journal.

Акциите на компанията поевтиняха с 1,3% в търговията преди отварянето на пазара, но в началото на сесията обърнаха тренда и поскъпват с 0,6%.

През последното тримесечие Pfizer отчете печалба в размер на 775 млн. долара, или 13 цента на акция, спрямо загуба от 172 млн. долара, или 3 цента на акция, за същия период на предходната година. Тогава обаче в резултатите бяха включени такси, свързани със сключено споразумение по обвинения, че едно от подразделенията на компанията е надвзело суми от държавните здравни програми Medicaid, както и обезценки във Венецуела заради финансовата криза в страната.

Коригираната печалба възлиза на 47 цента на акция спрямо 53 цента през предишната година. Приходите се понижават с 3% до 13,63 млрд. долара.

Анализаторите, анкетирани от Thomson Reuters, очакваха коригирана печалба от 50 цента на акция и приходи от 13,63 млрд. долара.

За годината Pfizer очаква приходи от 52 млрд. до 54 млрд. долара и коригирана печалба на акция в диапазона между 2,50 и 2,60 долара. Анализаторите, анкетирани от Thomson Reuters, очакваха приходи от 54,03 млрд. долара и печалба от 2,56 долара на акция.

Финансовата прогноза е първата на Pfizer след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп, припомня Bloomberg. Макар че Тръмп намекна, че фармацевтичните компании трябва да предлагат оферти за държавни поръчки, мениджърите на Pfizer казаха на конференция по-рано този месец, че компанията не вижда големи промени при ценообразуването на лекарствата.

Фармацевтичният производител залага на по-нови лекарства, за да компенсира изтичащите патенти на по-стари препарати, които може да доведат до конкуренция от по-евтините генерични варианти. Прогнозата за 2017 г. включва очакван удар от 2,4 млрд. долара заради конкуренцията от генерични лекарства и по-евтини биоподобни лекарствени продукти заради изтичането на някои патенти.

Анализаторите очакват още, че Pfizer ще продължи активно да сключва сделки в търсене на нови продукти. Миналата година компанията купи Medivation за 14 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Веско
преди 7 години
Е, голяма мрежа си пуснал! Аз попълвам под 30.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Веско
преди 7 години
Е, голяма мрежа си пуснал! Аз попълвам под 30.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още