IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer потвърди офертата си за AstraZeneca на стойност 98,7 млрд. долара

Комбинацията от двата производителя на лекарства може да създаде най-голямата по приходи компания за здравеопазване

11:32 | 28.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Pfizer потвърди офертата си за AstraZeneca на стойност 98,7 млрд. долара

Pfizer потвърди официално, че е подала оферта за 58,8 млрд. паунда (98,7 млрд. долара) към британския си конкурент AstraZeneca, която би могла да доведе до сливането на две от най-големите световни фармацевтични компании.

Според изявлението на Pfizer от днес, компанията е отправила първата си оферта за AstraZeneca в началото на януари, като я е подновила в събота, след като спекулациите за първата оферта доведоха през миналата седмица до ръст от 8% в акциите на британската компания.

Pfizer, която е най-голямата фармацевтична компания в света по размер на продажбите, ще отправи офертата директно към акционерите на AstraZeneca, като предлага значителна премия в кеш и акции, предава Bloomberg.

Американската компания, която произвежда Viagra, е направила първоначално оферта от 46,61 лири (76,62 долара) за акция на AstraZeneca (в петък търговията приключи при 40,80 лири за акция), което е с 14% отгоре.

„Pfizer има доказана история на успешни придобивания и ако транзакцията бъде реализирана, ще използваме солидния си опит по интегриранията за да гарантираме успешното комбиниране на двата бизнеса и ще се фокусираме върху добавянето на стойност за акционерите ни”, казва в изявление Иън Рийд, председател на борда и изпълнителен директор на Pfizer.

Ако Pfizer успее да купи британския номер две в бранша, това ще бъде едно от най-големите придобивания в индустрията.

Придобиването на AstraZeneca ще бъде добавено към оценяваните на 127 млрд. долара сливания в сектора на фармацевтичните продукти през тази година, според данни, събрани от Bloomberg. Преструктурирането на индустрията, започнало през 2011 г., достигна своя връх през миналата седмица с поредица от сделки между GlaxoSmithKline, Novartis и Valeant Pharmaceuticals International.

AstraZeneca засега не коментира официално офертата. Според говорителя Есра Еркал-Палър компанията е в процес на проучване на новата оферта на Pfizer, без да дава подробности. Изпълнителният директор Питър Сориът обаче коментира преди дни, че „големите сливания и придобивания могат да са разрушителни”.

Според предложението на Pfizer двете компании ще бъдат обединени в базиран във Великобритания холдинг със седалище в Ню Йорк, казва Pfizer. Закупуването на AstraZeneca ще позволи на американския концерн да използва част от 70 млрд. долара в брой, които той складира в чужбина и които могат да бъдат подложени на данъчни такси, ако бъдат върнати обратно в САЩ. Британското правителство позволява и данъчни облекчения за доходи, генерирани от патенти, а точно те са „кръвоносната система” на британската фармацевтична компания.

Комбинацията от Pfizer и AstraZeneca ще създаде най-голямата по приходи компания за здравеопазване, като се вземат предвид финансовите резултати за последните 12 месеца, но тази позиция може да бъде загубена, тъй като британската компания може да се лиши от продажби за 2,5 милиарда щатски долара до 2017 г., твърди Сам Фазели, старши анализатор за фармацевтични продукти в Bloomberg Industries. 

Анализатори считат, че Pfizer е бил привлечен от AstraZeneca, която от доста време се счита за една от най-уязвимите за придобиване фармацевтични компании, заради обещаващата серия от нови антиракови лекарства. Сделка с AstraZeneca ще помогне на Pfizer да добави в портфолиото си лекарства в начален етап на развитие в областта на лечение на рак, които използват собствени имунни клетки на организма за разпознаване и атакуване на тумори. През януари AstraZeneca обяви споразумение с Immunocore Ltd. за разработване на нови терапии, които използват имунни клетки. Компанията също така тества няколко от своите собствени имуннобазирани лекарства при множество ракови заболявания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още