Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Pfizer се надява на по-висока печалба

Биофармакологичният отдел на концерна отчита ръст, но той не успява да компенсира спада в генеричния бизнес

Pfizer се надява на по-висока печалба

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Aмериканският фармацевтичен гигант Pfizer, който работи върху ваксина за коронавируса, увеличи прогнозата си за печалбата за 2020 г. Групата повиши очакванията си за коригираната печалба от диапазона между 2,25 долара и 2,35 долара за акция във вторник до 2,28 до 2,38 долара за акция.

Търсенето на лекарството против рак Ibrance и антикоагуланта Eliquis се увеличава, поясни компанията. Като цяло обаче приходите и печалбата падат през тримесечието, но спадът е по-малък от очакваното от анализаторите.

Базираната в Ню Йорк фармацевтична компания отчете приходи от 11,8 милиарда долара, което е 11% спад спрямо отчетените година по-рано 13,3 милиарда долара. Консенсусната прогноза на анализаторите бе за приходи в размер на 11,58 милиарда долара, според FactSet.

Още по темата

Продажбите в биофармакологичния отдел на Pfizer (Biopharma_, който се фокусира върху новите лекарства, нарастват. Приходите от Biopharma са скочили с 4% до 9,8 милиарда долара, спрямо 9,43 милиарда долара година по-рано.

Цялостната тенденция на продажбите на компанията е помрачена от намаляването на продажбите в Upjohn, подразделението на Pfizer за генерични лекарства. Продажбите на Upjohn се свиват с 32% на годишна база до 2,01 милиарда долара. Pfizer посочи като конкретна причина загубата на своите изключителни права за САЩ за Lyrica, лекарство за лечение на епилепсия, невропатична болка, фибромиалгия, синдром на неспокойни крака и генерализирано тревожно разстройство.

Pfizer се съгласи през миналата година да отдели Upjohn, обединявайки го с базираната във Великобритания Mylan N.V. Тази трансакция трябва да приключи през четвъртото тримесечие, заяви председателят и главен изпълнителен директор Алберт Бурла.

Pfizer твърди, че пандемията на коронавируса има слабо въздействие върху производството ѝ и че клиничните изпитвания са се възобновили в средата на април след кратка пауза, причинена от кризата в общественото здравеопазване. Pfizer изчислява, че пандемията е свила приходите през второто тримесечие с приблизително 4%, отчасти поради спад на уелнес посещенията за възрастни и деца.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Даренията за кампанията на Байдън вече са повече от тези за Тръмп