IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer се отказа от най-голямата сделка във фармацевтичната индустрия

Американският гигант трябва да изчака поне три месеца, ако реши да възобнови преговорите за закупуване на AstraZeneca

18:40 | 26.05.14 г.
Pfizer се отказа от най-голямата сделка във фармацевтичната индустрия

Pfizer Inc се отказа усилията да придобие AstraZeneca Plc за внушителните 117 млрд. долара, осъществявайки най-голямата сделка в историята на фармацевтичната индустрия, предава Bloomberg.

Офертата отговаря на "пълната стойност" на AstraZeneca, посочи в официално изявление базираният в Ню Йорк фармацевтиченгигант. Съгласно британското законодателство, Pfizer трябваше до 17:00 лондонско време днес да направи окончателна оферта.

Според законодателството на Острова двете дружества да са изправени пред период на изчакване от най-малко три месеца преди преговорите да започнат отново. От Pfizer се надяват, че инвеститорите в AstraZeneca ще използват това време, за да окажат натиск на Борда на компанията, който да се върне на масата за преговори.

"Продължаваме да вярваме, че нашето крайно предложение бе убедително и отговаряше на пълна стойност на AstraZeneca въз основа на информацията, с която разполагаме", отбеляза главният изпълнителен директор на Pfizer Иън Рийд. "Както посочихме от самото начало, преследването на тази сделка е потенциално украшение към нашата съществуваща стратегия", допълни той.

Първоначалната оферта на американската фармацевтична компания Pfizer за придобиването на AstraZeneca предизвика политическо напрежение. След като британското правителство предупреди, че може да се намеси в сделката, щатски политици също разкритикуваха евентуалното сливане заради опасения за работните места в САЩ.

Конгресмени и губернатори на щатове изразяват опасенията си, че има огромна опасност да бъдат загубени много работни места в страната, заради което заплашват с ретроактивни действия – да затворят “вратичката” в законодателството, която позволява на Pfizer да се регистрира на Острова с данъчни цели.

След като френското правителство прие постановление, в което регламентира възможността да налага вето върху придобивания на френски компании в стратегически за страната сектори от чужди фирми, членове на парламента във Великобритания призоваха за подобни законодателни промени заради офертата на Pfizer за поглъщането на AstraZeneca.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още