IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pimco се отърва от позициите си в американски ДЦК

От началото на QE2 Фед изкупува 70% от издаваните облигации – политика, която изпълнителният директор на Pimco Бил Грос оприличи на финансова пирамида

11:14 | 10.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Pimco се отърва от позициите си в американски ДЦК

Pimco, най-големият облигационен фонд в света, е продал всички свои облигации, свързани с щатски правителствени дългове, за първи път от началото на 2008 г. - пореден знак за все по-осезаемите очаквания на инвеститорите за повишаване на лихвените проценти, пише Financial Times.

Решението на управляващия 237 млрд. долара Pimco Total Return следва предупреждение на изпълнителния директор на фонда Бил Грос за възможно повишаване на доходността по щатските облигации в края на програмата за вливане на ликвидност на Федералния резерв (Фед), известна като QE2.

Повишаване на лихвените проценти би се отразило негативно на стойността на щатските облигации, тъй като цената им се движи обратнопропорционално на тяхната доходност.

Грос, една от най-влиятелните фигури на облигационния пазар, обяви, че по оценка на Pimco от началото на QE2 Фед изкупува 70% от издаваните облигации – политика, която миналата година Грос оприличи на финансова пирамида.

Междувременно чуждестранните инвеститори изкупуват останалите 30% от облигациите и като резултат, посочва Грос, след приключване на QE2 през юни съществува риск от поява на временен вакум в търсенето.

„Доходността ще трябва да се повиши, може би значително да се повиши, за да се запази интересът на инвеститорите“, казва той.

Всеки месец Федералният резерв изкупува щатски облигации за 100 млрд. долара, а от ноември по програмата QE2 Фед е изкупил облигации за 412 млрд. долара. До края на юни се очаква Фед да е изкупил облигации за около 800 млрд. долара, с което ще увеличи нивото на щатски дълг в авоарите си до 1,6 трлн. долара.

След като понижи позициите си в щатски ДЦК до нула, сега активите на Pimco Total Return са преди всичко в щатски ипотеки, корпоративни облигации, високодоходен дълг и дългове на страни от развиващия се свят.

Фондът държи 23% от активите си в кешови еквиваленти – финансови инструменти, които са ниско чувствителни към движението на лихвените проценти.

През януари 2011 г. щатските облигации са представлявали 12% от активите на Pimco, в сравнение с 63% в края на 2009 г.

Възвращаемостта на Pimco Total Return за миналата година е била 7,23%. Фондът се справя по-добре от 85% от конкурентите си, разкриват данни на Bloomberg. За февруари възвращаемостта на фонда е била 1,39%.

През 2007 г., докато доходността по щатските облигации се повишаваше, Грос предвиди, че проблеми на ипотечния пазар ще доведат до рецесия и това ще понижи доходността на облигациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
И да не забравя - това, че кредитния модел е пирамида само по себе си не е задължително да е лошо - той може да има (и има) и плюсове. И досега те изглежда бяха повече. Няма нищо вечно обаче и времето и на този модел изтича.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
"политика, която изпълнителният директор на Pimco Бил Грос оприличи на финансова пирамида"-----------------------А добър ден! Ами то кредитния модел (с централни банки) по начало и по замисъл си е пирамида. Досега просто не беше толкова очевидно, но е така от самото си начало. И това даже е изобразено на доларовата банкнота:http://prikachi.com/images/124/2919124F.gifППЗнам, че има и други интерпретации на това изображение, но смятам, че по ирония на съдбата, тази пирамида най-добре изобразява финансовата същност на кредитния модел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още