IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pimco задържа масивния отлив на капитал

Същевременно най-големият облигационен фонд в света увеличава доходността

13:16 | 03.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Pimco задържа масивния отлив на капитал

Два месеца след внезапното напускане на популярния инвеститор и директор на  Pacific Investment Management Co, накратко Pimco, Бил Грос, изглежда, че най-важният фонд в концерна започва да показва стабилизиране. 

Както съобщи компанията във вторник, през ноември отливът на капитал от огромния Pimco Total Return Fund, който Грос ръководеше в продължение на 27 години, се забавя до 9,5 милиарда долара.

Според тръгването на Грос на 26 септември редица инвеститори поставиха рекорд в бранша на взаимните фондове със своите огромни капиталови отчисления. Но дори и след рекордните изходящи потоци Pimco Total Return остава най-големият облигационен фонд в света с активи в размер на 162,8 милиарда долара. Pimco е американско дъщерно дружество на германския застраховател Allianz.

През септември инвеститорите изтеглиха около 23,5 млрд. долара от фонда, а през октомври отливът възлиза на 27,5 млрд. долара. По-голямата част от този отлив според  Pimco обаче се пада на дните малко след напускането на Грос. В един ден в рамките на първите две седмици след тръгването му Pimco Total Return е загубил до 8 млрд. долара. 

Успоредно с отлива на капитали обаче значително се подобрява рентабилността. Така общата възвръщаемост на фонда надминава 99% от тази на всички сравними фондове през ноември. Маржът е 0,99%, а общият индекс за индустрията - Barclays-U.S.-Aggregate-Bond-Index възлиза на 0,71%. За огромния фонд това е най-добрият месечен резултат от 2013 г. - годината, в която компанията за пазарни изследвания Morningstar засича първите такива данни.

По-рано в продължение на много месеци Pimco следваше целия пазар по този параметър, показват данни от Morningstar.

Междувременно според информация на дилъри и портфолио мениджъри Pimco отново е станало спокойно работно място. Според различни източници актуалната ситуация там е в ясен контраст с хаоса от миналата година, когато мениджъри като бившия председател на Борда на директорите Мохамед Ел-Ериан напусна компанията заради несъгласие с Грос.

Вътрешните несъгласия са били толкова големи, че в края на лятото Грос е наел компания, която да търси "къртица" - служител, за когото се е предполагало, че изнася вътрешна за Pimco информация в медиите. 

Грос е вярвал, че е идентифицирал старши мениджър на Pimco като предполагаем предател, твърдят източници на WSJ. След това е казал на някои колеги, че иска този мениджър да бъде уволнен. Но в крайна сметка бордът на Pimco е гласувал срещу уволнение. Грос е бил разочарован от това решение и това е допринесло за тръгването му. 

Бил Грос, който съоснова компанията преди 40 години и управляваше Total Return Fund, се оттегли от нея на 26 септември и се присъедини към конкурента Janus Capital Group. 70-годишният Грос, известен и като Mr. Bond, е един от най-успешните облигационни инвеститори в историята. Той е смятан за основната движеща сила зад растежа на Pimco. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още