Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Плановете на Байдън да ореже субсидиите на изкопаеми горива удрят на камък

Годишно САЩ отпускат между 15 и 20 млрд. долара за добива на въглеводороди

Плановете на Байдън да ореже субсидиите на изкопаеми горива удрят на камък

Снимка: Sarah Silbiger, Bloomberg 

Предизборните обещания на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън за спиране на субсидиите за изкопаемите горива в САЩ могат да бъдат спънати и от представители на собствената му партия в разделения поравно Конгрес, пише Ройтерс.

Байдън представи амбициозен план да превърне САЩ в нисковъглеродна икономика след три десетилетия. Мерките в него на стойност 2 трилиона долара трябва да бъдат финансирани с милиардите долари, които получават изкопаемите горива в момента.

Още по темата

Прогнозата на Ройтерс е, че прът в тези идеи ще сложат и представители на демократите, например от щати като Ню Мексико и Западна Вирджиния, в които се добиват изкопаеми горива.

Трудно е да бъдат изчислени субсидиите, които получават изкопаемите горива в САЩ. Според оценката на Rapidan Energy Group те са в размер на 15 млрд. долара, а според Института за проучвания в околната среда и енергетиката - достигат 20 млрд. долара.

Сумата набъбва още като се прибавят и здравните разходи за заболявания, свързани със замърсяването при добива на въглеводородите.

Още Барак Обама се опита да премахне субсидиите за изкопаемите горива в САЩ, припомня още агенцията. Но дори и при наличието на мнозинство на демократите в Сената в първите шест години от неговите мандати начело на страната, не успя да прокара тази идея.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 1 месец
Искам да инвестирам в петролна компания, която получава държавни субсидии. От месеци се моля някой да ми посочи такава, досега никой не ми е услужил. Чел съм отчетите на ного компании - ного, но никъде не съм видял в приходите - нито долар от някакви субсидии - но напротив - плащат огромни данъци.

За плановете на тоя - Инвесторът - наистина ме разсмяхте. Той след три седмици няма да си помни името, след три месеца - ще го намерят озъбен - но прави планове за страната си - за след 30 години !!!

Още от САЩ
Йелън иска да е ясно, че САЩ няма да опитват да отслабят долара