IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-голямата част от САЩ не е готова за нова рецесия

Според доклад на S&P Global Ratings повечето американски щати не разполагат с достатъчно финансиране да устоят на поне една година от евентуална умерена рецесия

13:49 | 18.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Макар финансовото здраве на американските щати да се подобри през 2018 г. в сравнение с предходната година, то по-малко от половината от тях разполагат с достатъчно финансиране да устоят на поне една година от евентуална умерена рецесия. Това става ясно от доклад на S&P Global Ratings, цитиран от Ройтерс.

От него се вижда, че едва 20 щата имат необходимите резерви да извършват дейност през първата година на икономически срив, без да е необходимо да съкращават бюджета си или да увеличават данъците.

„В битката срещу рецесията щатите изпращат на фронтовата линия бюджетните резерви“, се посочва в доклада. „Те са вътрешен източник на незабавна ликвидност и могат да осигурят преходно финансиране за агенции, преди да влязат в сила бюджетните съкращения“, се казва още в текста.

Според S&P американските щати ще са изправени срещу много по-драстичен недостиг на приходи при следваща рецесия, отколкото по времето на световната рецесия. Това се дължи на факта, че американските щати разчитат повече на данъците върху личните доходи като процент от общите приходи сега, отколкото преди десетилетие, посочват още от S&P. Според данните данъците в момента отговарят за 55% от средствата в сравнение с 49% през 2008 г.

Освен липсата на резерви щатите в риск от финансови сътресения през първата година на евентуална нова криза също така са изложени на по-висока волатилност на приходите и по-големи фиксирани разходи.

Според данните има 15 щата в риск от значителен недостиг на приходи при рецесия, 21 щата с риск от умерен недостиг и 14 щата с риск от малък недостиг.

В случай на умерена рецесия американските щати биха могли да станат обект на недостиг на средства между 9,9% и 11,8% на годишна база в сравнение с 8,1% от 2008 до 2009 г., посочват от S&P.

Данните биват публикувани въпреки наблюдаваното подобрение на финансовото здраве на щатите през настоящата година в сравнение с предходната. На този фон вероятността за икономическа криза, която да започне през следващите 12 месеца, е едва между 10 и 15 процента, се казва още в доклада.

В същото време паралелен доклад на Moody’s Analytics, публикуван в понеделник, посочва, че броят на щатите с достатъчни резерви за устояване на криза е нараснал до 23 щата от 16 миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 5 години
Значи скоро ще има лапачка. Те акулите само това и чакат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още