IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите потребителски разходи увеличиха печалбата на American Express

Компанията отчита ръст на печалбата си от поне 8% за 9-то поредно тримесечие

16:47 | 18.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Издателят на кредитни карти American Express Co отчете по-голям от очаквания ръст на печалбата си за третото тримесечие. Основната причина за това е, че повече хора използват карти, за да пазаруват, плащат сметки и извършват покупки на билети, предава Ройтерс.

 

Подобно на конкурентите си Mastercard и Visa, и American Express печели от таксите за трансакции и генерира толкова повече приходи, колкото се правят със собствени ѝ кредитни карти. Преди всичко потребителският бум на американците и тенденцията за онлайн пазаруване се погрижиха за доброто развитие на бизнеса на картовия оператор.

Картите на American Express, които отдавна са предпочитаният избор на заможните американци, сега се борят с конкуренцията от страна на Sapphire Reserve и JPMorgan Chase & Co's (JPM.N), Sapphire Reserve и и картите Prestige Card на инвестиционната банка Citigroup,

За да се противопостави на това, компанията разшири своите програми за възнаграждение на редовни клиенти и сключи сделки за партньорство с редица фирми.

„Тенденциите, които видяхме в бизнеса през това тримесечие, продължават да съответстват на икономиката, която продължава да расте, макар и с по-скромни темпове от миналата година“, каза главният изпълнителен директор на American Express Стив Скуери.

Тримесечните резултати на големите американски банки показаха, че американските потребители спомагат за укрепване на икономиката, дори когато страховете от рецесия накараха предприятията да намалят разходите и заемите.

От компанията съобщиха, че нетната ѝ печалба е нараснала до 1,76 милиарда долара, или 2,08 долара на акция, през тримесечието, завършило на 30 септември. Година по-рано American Express отбелязва ръст в нетната си печалба до 1,65 милиарда долара или 1,88 долара на акция.

Общите приходи на компанията са нараснали с 8% до 11 милиарда долара, подпомогнати от по-високите разходи на клиентите, нетните приходи от лихви и таксите за използване на картите. Очакваната от анализаторите печалба е възлизала на 2,03 долара на акция, сочат данните на Refinitiv.

Така American Express отчита ръст на печалбата си от поне 8% за 9-то поредно тримесечие, посочва Скуери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още