IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти сто дни след началото на мандата: Над 50% от американците одобряват Байдън

40% от американците смятат, че страната им се движи в правилната посока

19:22 | 27.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Anna Moneymaker/The New York Times/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anna Moneymaker/The New York Times/Bloomberg

Над половината американци одобряват президента Джо Байдън след близо сто дни на поста, сочи допитване на Ройтерс и института Ipsos. Това е ниво на подкрепа, което предшественикът му от Републиканската партия Доналд Тръмп никога не е постигал и то трябва да помогне на демократите да прокарат инфраструктурните си разходи и други големи инициативи от дневния ред на Байдън, отбелязва Ройтерс.

Националното допитване сред 4423 пълнолетни между 12 и 16 април е установило, че 55% одобряват представянето на Байдън на поста, а 40 на сто не го одобряват. Останалите не са сигурни.

Байдън е получил най-високи оценки за управлението си на коронавирусната пандемия, като 65% одобряват реакцията му. През януари 38 на сто одобряваха управлението на здравната криза от Тръмп. 90% от демократите, 61% от независимите и 39% от републиканците са заявили, че одобряват реакцията на Байдън, сочи допитването.

52 на сто от американците са заявили също така, че харесват управлението на икономиката от Байдън, а 53 на сто са заявили същото за въздействието му върху работните места в САЩ, като и в двата случая одобрението е с няколко процентни пункта повече в сравнение с оценката за Тръмп за работните места и икономиката през последния му месец на поста.

Байдън получава най-силни критики по имиграцията в момент, когато администрацията му продължава да се бори с ръста на мигрантите, пристигащи на границата между САЩ и Мексико. 42% одобряват граничната политика на президента, а 49 на сто не я одобряват.

Над половината от участниците в допитването дават високи оценки на Байдън за двупартийност, въпреки че демократите е много по-вероятно от останалите да приписват на президента заслуги за обединяването на дълбоко разделените избиратели. 56% одобряват усилията на Байдън, включително 88% от демократите, 23% от републиканците и 48% от независимите.

Американците подкрепят и позицията на Байдън за околната среда и расовото неравенство, като той се радва на одобрение от съответно 54% и 51%.

Байдън се възползва донякъде от обстоятелства, които са извън контрола му. Той имаше месеци преди да стане президент, за да подготви отговора си на пандемията, а някои ваксини срещу коронавируса вече се използваха преди встъпването му в длъжност на 20 януари. Икономиката при Байдън също има предимство в сравнение с рецесията заради пандемията през 2020 г., когато работодателите съкратиха милиони работни места, след като COVID-19 затвори компании и училища.

Но одобрението за Байдън отразява народната подкрепа за амбициозния му дневен ред, включително пакета от стимули на стойност 1,9 трлн. долара, и трябва да му помогне да осъществи други инициативи, коментира Джулиан Зелицър, историк от Принстънския университет.

Сега Байдън опитва да прокара инфраструктурен план на стойност 2 трлн. долара, на който много републиканци се противопоставят. Очаква се той да предложи и повишаване на данъците за богатите, за да набере пари за детски грижи и други програми за американските служители.

Повечето републиканци се противопоставят на Байдън, като само около 20% подкрепят президента, но това ниво не се е променило особено през последната година. До момента Байдън успява да компенсира с почти единодушна подкрепа сред демократите и силната подкрепа сред независимите.

Около 90% от демократите одобряват Байдън, а 8 на сто не го одобряват. Сред независимите 51% го одобряват, а 39% не го одобряват.

Според 40% от американците страната им се движи в правилната посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още