IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Появи се нов фаворит за бизнеса с медицински храни на Danone

Американската Hospira е готова да плати 5 млрд. долара за подразделението, твърди Financial Times

20:53 | 28.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бебешките храни&nbsp;Nutricia също са част от продаващото се подразделение. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бебешките храни Nutricia също са част от продаващото се подразделение. Снимка: Ройтерс

Акциите на Danone поскъпнаха с 2,6 на сто след публикациите за интерес на американската компания Hospira Inc. към бизнеса с медицинска храна на френския производител, предава Bloomberg.

Danone и Hospira, производител на инжекционни медикаменти, продължават с преговорите си за сделка за подразделението, твърди източник, запознат с въпроса. Базираната в Лейк Форест, Илинойс, Hospira изглежда е най-вероятният купувач за дивизията на Danone, която включва и системата за хранене през сонди Nutrison за хора, чиито диети са ограничени от заболяване, както и бебешките храни Nutricia и Cow & Gate.

Акциите на Hospira поскъпват с 4,7%. От началото на годината акциите на компанията скочиха с 25%, а пазарната й капитализация достигна 8,6 млрд. долара.

Французите са европейски пазарен лидер в бизнеса с медицинско хранене и през 2012 г. са генерирали продажби от 1,3 млрд. евро и оперативна печалба от 231 млн. евро. Френската компания придоби бизнеса през 2007 г. заедно с покупката на холандския производител на бебешки храни Numico. 

Според Financial Times aмериканската компания предлага на Danone 5 млрд. долара. Ако сделката се осъществи, Hospira ще получи възможността да започне да плаща данъци в Европа вместо в САЩ, съобщава вестникът.

Сравнително по-високите корпоративни данъци в САЩ принуждават все повече от големите щатски компании да търсят начини да се установят в Европа, където ставките са значително по-ниски. Разрастването на Hospira също я кара да прибегне до тази стъпка. За да може да премине към европейско данъчно облагане, поне 20% от акциите на компанията ще трябва са под контрола на европейски собственик. Това може би означава, че Hospira ще плати на Danone не само в брой, но и с акции, отбелязва още Financial Times. 

Данъчната инверсия е обект на критики от Вашингтон през последните месеци, а в края на миналата седмица президентът Барак Обама дори нарече компаниите, които местят данъчните си бази, „корпоративни дезертьори”, които „технически се отказват от американското си гражданство”.

Преговорите се случват само седмица, след като от ръководството на световния лидер в производството на млечни продукти обявиха при представянето на финансовите си резултати за тримесечието, че планират нови придобивания в опит да се справят с незадоволителното представяне. Офертата на Hospira изпреварва тези на гиганта Nestle и на германската фармацевтична компания Fresenius SE, които са другите два концерна, проявили желание да се сдобият с част от бизнеса на Danone.

През последните години Danone показва доста колебливи финансови резултати. Спадащите продажби в Европа и Азия станаха причина за намаление с 10% на оперативната печалба на компанията през първото полугодие, припомня Ройтерс. В края на миналата седмица стана известно, че оперативната печалба за периода е била 1,18 млрд. евро, докато прогнозата на анкетирани от Bloomberg анализатори бе за печалба от 1,21 млрд. евро. Приходите за полугодието са се повишили с 2,2% до 10,47 млрд. евро, но очакванията бяха за ръст от 2,6%.

През юни концернът обяви, че заради слабото натоварване на капацитетите ще закрие няколко свои мандри в Европа. Заедно с това ще бъдат съкратени над 300 работни места на Стария континент.

Още през април се появиха спекулации, че Danone е в преговори за продажбата на бизнеса си с медицинска храна. През февруари стана ясно, че Danone търси купувач за производството си на продукти за хранене чрез сонда, чиято стойност може да надхвърли 4 млрд. евро. Сред интересуващите се от подразделението в началото са били и американските компании Baxter, Abbott, както и френският фармацевтичен концерн Sanofi. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още