IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политически страсти във Вашингтон преди публикуването на доклада на Мълър

Белият дом и правосъдното министерство са се съвещавали преди публикуването на доклада, което предизвика силна критика

08:44 | 18.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Адвокати на Белия дом са разговаряли през последните дни със служители на министерството на правосъдието на САЩ относно заключенията на доклада на специалния прокурор Робърт Мълър след разследването му на предполагаемите връзки на кампанията на президента Доналд Тръмп с Русия. Разговорите имали за цел да се подготви дългоочакваното публикуване на доклада, насрочено за по-късно днес,предаде Ройтерс.

По-рано тази година министърът на правосъдието Уилям Бар оповести само подготвено от него резюме на доклада, според което Мълър не е открил преки доказателства за сговор между екипа на Тръмп и Русия. Белият дом веднага изтълкува това като пълно оневиняване на президента и като своя политическа победа над опозицията в лицето на Демократическата партия.

Всъщност, Бар ще публикува днес редактирана версия на пълния доклад, в която някои пасажи са изтрити, но въпреки това текстът се очаква с огромен интерес в Америка и вече е ясно, че ще стане предмет на дълги и бурни дебати, които ще имат отражение върху и без това сложната политическа атмосфера в страната и най-вече върху Белия дом и отношенията му с Конгреса, в който демократите имат силни позиции.

Демократите веднага реагираха сърдито на новината, че Белият дом и правосъдното министерство са се съвещавали преди публикуването на доклада. Но още повече ги разгневи фактът, че Бар насрочи своя пресконференция утре сутринта преди самото оповестяване на доклада. Те виждат в това опит да се настрои предварително общественото мнение в Америка в желаната от Белия дом насока, преди всеки да може да си състави собствени заключения от съдържанието на доклада на Мълър.

На конгресмените бе съобщено, че ще получат текста на доклада някъде между 11 и 12 ч местно време днес, а Бар ще се яви пред репортерите в 9:30. "Министърът, изглежда, води медийна кампания от името на президента Тръмп, - каза председателят на правната комисия при Камарата на представителите Джерълд Надлър пред репортери в Ню Йорк снощи. - Вместо да остави фактите в доклада да говорят сами за себе си, министърът прави безпрецедентната стъпка да тълкува близо 2-годишното разследване на Мълър."

Вестник New York Times, цитирайки запознати с предварителните дискусии между Белия дом и министерството, писа, че те са помогнали на юридическия екип на президента да се подготви за публикуването на доклада и да начертае стратегията си за пиар кампанията и за политическите битки, които със сигурност ще последват. Правосъдното министерство отказа да коментира написаното във вестника. Адвокатите на Тръмп - Джей Секулоу и Руди Джулиани, не отвърнаха на исканията за коментар.

Когато докладът излезе наяве, вниманието ще се съсредоточи не само върху потенциално нови подробности за връзките на кампанията на Тръмп с Русия и дали Републиканската партия се е опитвала да спъва разследването на Мълър, но също и върху това какви елементи от доклада Бар е решил да останат тайна. На мястото на скритите пасажи ще има обяснения с червен текст по какви причини те не могат да бъдат оповестени.

Допълнително раздразнение сред конгресмените предизвика и вчерашното съобщение, че ограничен брой от тях ще получат достъп до по-малко редактирана версия на доклада, и то без да се уточнява кога.

Надлър каза още, че демократите още в понеделник ще подадат пред съда иск да им се предостави докладът на Мълър без всякакви съкращения.

Бар обясни вчера, че демократите ще получат доклада утре на електронен диск, който ще бъде занесен в Капитолия. Малко след това същата версия на доклада ще бъде налична чрез специален линк на сайта на екипа на Мълър.

В радиоинтервю пред водещия Лари О'Конър вчера самият Тръмп каза, че може също да даде пресконференция след публикуването на доклада. "Ще видите доста твърде силни неща, които ще излязат на бял свят утре", каза Тръмп. "Може би и аз ще дам една (пресконференция) след (Бар)", отбеляза неопределено президентът.

БТА 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още