IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Сблъсъкът между републиканци и демократи заплашва демокрацията

Всеки разумно мислещ европеец трябва да стиска палци на Джо Байдън, тъй като Тръмп много ясно показа, че възприема Европа като враг, посочва Христо Анастасасов

22:36 | 06.11.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Малка разлика между двамата кандиати дава възможност на Доналд Тръмп да играе много опасна игра", каза гостът, добавяйки, че това е поставяне под въпрос на самата демокрация, заяви заяви политологът Христо Анастасов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него най-лошият сценарий за развитието на американските избори се оказа верен.

„Тази непримиримост между двете основни партии е нещо, което Америка не е виждала грубо казано от Гражданската война. Това е рана, която ще бъде лекувана дълго време, но въпросът е колко дълбока ще стане тя“, изтъкна Анастасов. 

По неговите думи и двата лагера в най-крайните си елементи убеждават обществеността, че американският модел е застрашен. Анастасов добави, че дълго вкопалата се социална криза предразполага към изостряне на конфликта и с месеци няма да е ясен победителят от изборите.

„Всеки разумно мислещ европеец би трябвало да стиска палци на Джо Байдън, тъй като Тръмп много ясно показа, че схваща заплахата от Китай, но вижда Европа като конкурент толкова страшен, колкото Китай“, подчерта гостът.

Според политолога при всеки един друг президент, освен Тръмп, трансатлантическото партнорство ще се върне на масата за преговори.

На въпрос на водещия дали евентуалното отстъпване от власт на Доналд Тръмп говори за край на тези процеси, които го качиха там и доведоха до Brexit, Анастасов отговори, че “токова дълго време консуматорът в първия свят е бил консуматор, че когато се връща към идеология, той пробягва до най-евтиния пакет, който може да си купи от супермаркета“.

„Това започва с масовите месии още през 60-те години и се задълбочава със социалните мрежи. Ние скоро няма да имаме големи групи хора, които да могат трезво да изразяват позиция, а едно разделение, което не сме виждали в последните 30 години, и което ще се задълбочава постоянно“, изтъкна още Анастасов

По думите му това става заплаха за демокрацията в света изобщо.

„Светът е в най-страховитата и многопластова криза поне от края на Студената война, ако не и от края на Втората световна война насам. На какво ще прилича той на излизане от тази криза в немалка степен ще е атестация не само за демокрациите, а за цялата цивилизация“, заключи политологът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 3 години
всъщност се получи точно обратното ....некадърноста на Китеника мобилизира гласоподавателите и всички рекорди бяха счупени, рижата тиква също.Реднеците няма как да спечелят ако нормалните хора гласуват активно, просто са по малко като бройка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
И сблъсъкът не просто заплашва демокрацията - партията, наричаща се за смях "демократическа" реално УБИ демокрацията !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
deaf
преди 3 години
Демократите тласкат САЩ към гражданска война защото републиканците няма да простят фалшифицирането на изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Всякакви анонимни *** бързат да се наредят на хранилката, ама да не бъдат попарени накрая? Защото случващото се в Щатите е чудовищно - подмяна на народния вот - нагла и неприкрита - пред очите на целия свят. В Пенсилвания вадиха бюлетини за чучулото - още и още - докато не бъде стопена преднина от близо милион гласа за президента - дори и сега ОЩЕ вадят бюлетини за мумията - три дена след края на изборите !!! Както като хлапета играехме мач "до гол", ама все едно играчите от единия отбор да бъдат натръшкани на терена с вързани ръце и крака !!! Така и тук ще се събират бюлетини до победа на байдън. С тая "демократична система" Тръмп и 75% от реалния вот да беше събрал, пак щеше да загуби. За Европа и САЩ - Тръмп се бореше срещу Европа (а и срещу всички) чисто икономически.При властта на демократите - президент - обонгото, вицепрезидент - тоя дeбилен кaтил - САЩ разрушиха Либия и Сирия, за да отприщях нашествието на озверелите нигъро-талибански пълчища към Европа - където те сега тероризират и колят европейците !!! Това разбира ли го с кежавия си интелект тоя - анастасов ли е, атанасов ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още