IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителен старт за щатските индекси в очакване на срещата на Федералния резерв*

Dow прибавя над 100 пункта към стойността си на фона на опасенията на инвеститорите относно Brexit и продължаващите търговски преговори

17:38 | 19.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват днешната сесия с повишения, като инвеститорите са насочили своето внимание към началото на двудневната среща на Комисията по паричната политика на Федералния резерв на САЩ, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчита ръст от 105,85 пункта, или 0,41%, до 26 019,95 пункта.

Широкият показател S&P 500 прибавя 0,27% към стойността си, като достига ниво от 2840,51 пункта.

Технологичният измерител Nasdaq Composite се повишава с 0,22 на сто до 7731,15 пункта.

Макар пазарите да не очакват повишаване на основните лихви от страна на банкерите на Фед, техният интерес е насочен към икономическата прогноза на централната банка, като подробности и заключения от срещата ще бъдат оповестени от гуверньора на Фед Джером Пауъл в сряда след нейното приключване.

От друга страна инвеститорите продължават до известна степен да гледат с тревога към Brexit и търговските преговори между САЩ и Китай.

Според министъра по въпросите на излизането от ЕС Стив Баркли споразумението на британския премиер Тереза Мей за излизането на страната от Европейския съюз най-вероятно няма да бъде поставяно в парламента за гласуване тази седмица, като също така ще е необходимо и кратко отлагане на Brexit.

Изказването му бе направено, след като в понеделник председателят на долната камара на британския парламент Джон Бъркоу заяви, че ново гласуване по сделката на премиера може да се реализира само ако налице има съществени промени в нея. Това на практика означава, че предвиденото за днес трето гласуване на споразумението няма как да бъде осъществено.

Продължават и проблемите при авиобизнеса след временното приземяване на модела на Boeing 737 MAX 8 след катастрофата в Етиопия, отнела живота на 157 души.

Financial Times съобщи, че основният конкурент на Boeing Airbus не притежава достатъчно силен производствен капацитет, за да замести бързо и безболезнено модела на американската компания със своя A320.

Въпреки новината книжата на Airbus се търгуват с ръст в стойността от 0,94 на сто, докато тези на Boeing поскъпват с 1,51%.

сащ сащ

На фона на тези новини доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се покачва съответно до 2,614% и 3,032%.

При валутните пазари доларовият индекс, измерващ стойността на американските пари спрямо шест конкурентни валути, се понижава с 0,18 на сто до 96,35 пункта.

Еврото и паундът поскъпват спрямо долара с 0,14% и 0,7 на сто. Единната европейска валута се търгува за 1,1352 долара, докато паундът се разменя срещу 1,3265 долара.

На петролните пазари цената на сорт Брент достига 67,64 долара за барел, отчитайки ръст от 0,10 долара, докато тази на американския лек суров петрол WTI остава 59,10 долара за барел.

На борсите за ценни метали за първи път в историята паладият достига цена от 1600 долара за тройунция.

Цената на метала, използван главно в катализаторите на бензиновите автомобили, почти се е удвоила спрямо най-ниските си нива от август миналата година. Търсенето остава стабилно, тъй като производителите се опитват да се сдобият с паладий, за да посрещнат по-строгите мерки за контрол на вредните емисии. Освен всичко друго високото търсене е факт дори и на фона на забавянето на продажбите на автомобили на ключови пазари.

В същото време цената на златото се покачва с 0,48% до 1307,70 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още