Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Помпейо: Ще имаме напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Помпейо изрази оптимизъм и за "добър изход" от предстоящите търговски преговори между САЩ и Китай във Вашингтон

Помпейо: Ще имаме напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Снимка: Архив Ройтерс

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо каза днес, че очаква напредък до края на този месец в ядрените преговори със Северна Корея, предаде Ройтерс.

Той говори пред участниците в Световния икономически форум в Давос във видеообръщение по сателитна връзка заради продължаващото блокиране на редица служби на федералното правителство на САЩ. Това възпрепятства изпращането на високопоставена американска делегация на форума в Швейцария.

Засягайки руско-американските отношения, Помпейо посочи, че двете страни не са обречени да бъдат противници и да си съперничат, както беше в годините на студената война.

"Можем да постигнем повече... Нашите две страни притежават най-големите ядрени арсенали в света. В този смисъл Русия е мощна държава и ние разбираме това", каза той. Според него решенията за бъдещето на двустранните отношения трябва да бъдат взети от Москва, а не от Вашингтон.

"Ние очакваме Русия да започне да променя своето поведение" и външнополитическия си курс за нормализация на отношенията със САЩ, подчерта държавният секретар. "Ако те направят това, уверен съм, че нашите страни могат да процъфтяват и да се развиват рамо до рамо", добави той.

Помпейо изрази оптимизъм и за "добър изход" от предстоящите търговски преговори между САЩ и Китай във Вашингтон. Според него посоката на отношенията между САЩ и Китай ще бъде определена от принципите, които Америка защитава. Той отбеляза, че тези принципи включват "свободно и открито корабоплаване" и "честни и реципрочни търговски отношения, при които всяка страна има възможността да се конкурира на честна, прозрачна и открита основа".

Ако Пекин възприеме такава политика, "уверен съм, че нашите две страни могат да вървят напред и да просперират заедно", подчерта Помпейо.

/БТА/

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

6
 
0
 
2
Sakamano до: ABBA
преди 2 месеца
Ако искате да презентирате руски ядрени технологии, свържете се с рекламния отдел на Инвестор.
0
 
11
 
1
преди 2 месеца
Помпейо: Ще имаме напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Да бееее, как няма! И ще сте пак лидер на'ле!

"В навечерието на Нова година милиардерът филантроп Бил Гейтс публикува на сайта си писмо за вълнуващите го проблеми. Един от тях беше глобалното затопляне. Според него, способна за справянето с това предизвикателство е атомната енергетика, като по този повод заяви следното: „Ядрената технология идеално подхожда за борба с измененията на климата. Това е единствения мащабен източник на енергия, достъпен 24 часа в денонощието, като при това не отделя парникови газове. Проблемите на съвременните реактори, включително и опасността от аварии са напълно решими с помощта на иновации“.

Гейтс предполага, че именно САЩ ще постигнат най-големи успехи в това направление благодарение на своите „учени, предприемачи и инвестиционен капитал на световно ниво“. Но явно той се заблуждава.

През последните двайсет години американската атомна индустрия достигна дъното. Главна роля за това изигра „Росатом“. Всичко започна още в края на осемдесетте години. СССР беше световен лидер в технологията за обогатяване на урана с центрофуги. В същото време в Щатите използваха за производството на атомно гориво нискоефективна и скъпа газодифузионна технология. Достатъчно е да кажем, че за тази технология е необходима 50 пъти повече електроенергия, отколкото при обогатяването с центрофуги. Затова, веднага след края на студената война, американците започнаха да купуват руски обогатен уран за атомните си електроцентрали. Това им струваше 12 пъти по-евтино, отколкото собственото им производство. Доставки на руски обогатен уран започна да извършва руската компания „Техснабекспорт“ през 1987 г., като при това обемите на продажби ежегодно нарастваха. Излишъкът на руски нискообогатен уран бързо свършиха, затова благодарение на съкращаването на арсенала от ядрено оръжие, в Русия остана свободно количество от 500 тона оръжеен, високообогатен уран, извлечен от демонтираните ядрени боеприпаси. Между специалистите от двете страни се роди идеята да го „разредят“ и по този начин да го превърнат в гориво за американските атомни електроцентрали.

През 1994 г. бе подписан договор съгласно, който Русия ще преработи 500 тона оръжеен уран в гориво за американските АЕЦ. Технологията за това беше разработена от Уралския електрохимичен завод.

Американската компания USEC бе избрана за трейдър на атомното гориво на вътрешния пазар в САЩ. През месец май 1995 г. от морското пристанище на Петербург бяха експедирани първите 24 тона енергиен уран по сделката „ВОУ-НОУ“ („високообогатен уран“-„нискообогатен уран“), която бе наречена условно „Мегатонове в Мегавати“. През месец ноември 2013 г. по същия маршрут бяха експедирани последните 60 тона атомно гориво получено от оръжейните запаси.

В същото време обаче, „Техснабэкспорт“, вече като дъщерна компания на „Росатом“ подписа нов дългосрочен договор с USEC за обогатяване на уран. Доставките на природен уран от САЩ в Русия, както и преди бяха забранени, затова самите американци измислиха схема, която да заобиколи забраната. С активното съдействие на Вашингтон (и специално с одобрението на Хилари Клинтън, преди да напусне поста си на държавен секретар-б. пр.), „Росатом“ придоби канадската компания URANIUM ONE, тъй като експортът на уран от САЩ за Канада не беше забранен и тя се зае с износа на природен уран от САЩ за Канада и от там за Русия. Но канадската компания не беше само посредник, който участва в сделката. Uranium One притежаваше уранови рудници в САЩ, Австралия, Канада, Казахстан, ЮАР и Танзания. По такъв начин „Росатом“ не само, че имаше възможност да изпълнява условията по договора си с USEC, но получи и мощна суровинна база за собствени нужди.

За руската атомна промишленост доставките на обогатен уран в САЩ, съгласно споразумението ВОУ-НОУ, станаха спасителен пояс по време на икономическия хаос през 1990 г. Освен това, Русия не само че запази, но и увеличи мощностите си по обогатяване на уран, укрепи кадровия си потенциал в отрасъла и финансира новите си разработки за мирни и военни цели. Свидетелство за това е и провалът на опитите на американската компания Centrus (бившата USEC) да построи първата американска фабрика за обогатен уран с използването на центрофуги. През февруари 2016 г. USEC обяви, че прекратява окончателно работата си по този проект. Сега основният обем американски уран, както и преди, се обогатява по газо-дифузионната технология в Пайктон (щат Охайо).

Според оценката на World nuclear association, САЩ заемат пето място в света по обогатяващи мощности, тоест два пъти по-малко от Франция и Китай и три пъти по-малко от консорциума Urenco.

Русия е безусловен световен лидер, изпреварвайки два пъти Urenco и шест пъти САЩ. Но това не е всичко, американците са напълно зависими от вноса на природен уран. По данни на енергийната информационна агенция на САЩ, собствените им находища удовлетворяват едва 11% от потребностите в суровина за атомния им отрасъл. Така че мечтата на Бил Гейтс за глобално лидерство в ядрената енергетика така и ще си остане само мечта."

Още от САЩ
Шефът на Blackrock: Капитализмът стигна твърде далече