Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Помрачената прогноза на Caterpillar за 2020 г. разпалва страховете на пазара

Печалбата за 2020 г. се очаква да е в диапазона от 8,5 до 10 долара на акция при прогнозирани 10,55

Помрачената прогноза на Caterpillar за 2020 г. разпалва страховете на пазара

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Прогнозите на Caterpillar Inc. за печалба през тази година не можаха да съвпаднат с очакванията на анализаторите. Според производителя на строителна, селскостопанска и специализирана техника икономическата несигурност ще продължи да тежи върху продажбите.

Печалбата за 2020 г. се очаква да е в диапазона от 8,5 до 10 долара за акция, заяви компанията в изявление в петък. Средната прогноза бе за 10,55 долара на акция, съобщава Bloomberg. През последното тримесечие на 2019 г. печалбата на акция успя да надмине прогнозите благодарение на „силен контрол на разходите“ и въпреки проблемите с търсенето, заявиха от Caterpillar.

Още по темата

Книжата на производителя поевтиняват през януари, след като отчетоха поскъпване миналото тримесечие. Компанията се смята за икономически барометър и разрастването на епидемията от коронавирус в Китай този месец очаквано повлия на представянето.

Прогнозата на Caterpillar може да е и сигнал за предстоящи трудности при продажбите на машинно оборудване, които отбелязват най-големия си спад от почти три години насам през миналия месец на фона на отслабената глобална промишленост и намалените инвестиции на бизнеса.

„Очакваме продължаващата световна икономическа несигурност да окаже натиск върху продажбите на клиенти през 2020 г. и да накара дилърите още повече да намалят запасите си“, посочва главният изпълнителен директор Джим Ъмпълбей в изявление.

Отчетът бе публикуван преди началото на борсовата сесия в Ню Йорк, където акциите на Caterpillar поевтиняват с 1,3% минути преди 15:30 ч. българско време в предборсовата търговия.

Компанията от известно време се опитва да намали разходите си и да свие запасите на фона на изоставащото от производството търсене на някои ключови пазари.

По отношение на пазара в Китай главният финансов директор на компанията Андрю Бонфийлд заяви, че не очаква ръст в продажбите. „Това е много конкурентен пазар, изостанахме малко тази година“, посочи той, като според него основна причина са конкуренцията и пазарните условия.

Прогнозата на Caterpillar хвърля сянка върху бъдещото представяне, въпреки че за последното тримесечие на 2019 г. компанията отчете печалба от 2,63 долара за акция – повече от очакваните 2,37 долара.

„Силният контрол на разходите повече от компенсира по-слабото от очакваното търсене на крайни клиенти“, помагайки на компанията да регистрира по-добри от прогнозираните резултати за четвъртото тримесечие“, допълва Ъмпълбей.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Ентусиазмът на американските борси бе попарен и те завършиха деня със спадове