IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредната ескалация на търговското напрежение потопи американските индекси

Книжата на Apple поевтиняха с над 4% в петъчната търговия

23:57 | 23.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси потънаха в последния работен ден от седмицата, след като президентът Доналд Тръмп нареди на американски производители да намерят алтернативи на операциите си в Китай. Apple беше сред най-зле представилите се компании, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 623,34 пункта от стойността си и приключи седмицата на равнище от 25 628,90 пункта. Широкият измерител S&P 500 се понижи с 2,6% до ниво от 2847,11 пункта. Технологичния показател Nasdaq Composite регистрира спад от 3% и завърши деня на ниво от 7751,77 пункта. С днешните загуби спадът на Dow от началото на август надхвърля 4%.

Основните щатски индекси регистрират и седмични загуби за четвърти пореден път. Dow се понижи с около 1% тази седмица, а S&P 500 отписа 1,4% от стойността си. Nasdaq изтри 1,8%.

Тръмп написа в Twitter в петък, че „нашите велики американски компании получават нареждане незабавно да започнат да търсят алтернативи на Китай, включително с връщане на компаниите ви у дома и производство на продуктите ви в САЩ“. Засега обаче не е ясно каква власт има президентът на този фронт.

Книжата на Apple поевтиняха с 4,6%. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) отбеляза спад от 4,1%, а цената на акциите на Nvidia и Broadcom се понижи с по около 5%. В същото време книжата на Caterpillar поевтиняха с 3,3%.

Спадовете в петък се прибавят към резките движения на индексите надолу този месец. Nasdaq се е понижавал с най-малко 1% шест пъти този месец, а Dow е записвал пет спада от 1% или повече. S&P 500 е завършвал сесиите със свиване от над 1% четири пъти през август. Това се случва на фона на засилването на търговската война между САЩ и Китай, а облигационният пазар изпраща сигнали за рецесия.

Туитите на Тръмп се появиха, след като Китай обяви нови мита върху американски стоки на стойност 75 млрд. долара, включително автомобили. Новите налози ще варират между 5% и 10% и ще влязат в сила на два етапа от 1 септември и 15 декември.

По-рано през деня индексите се движеха почти без промяна спрямо предходната сесия, след като гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл произнесе реч на ежегодния икономически форум на централните банкери в Джаксън Хоул, щата Уайоминг.

Той заяви, че Фед ще направи всичко възможно да подкрепи настоящия икономически растеж. „Предизвикателството пред нас сега е да направим каквото може да направи паричната политика, за да подкрепим растежа, така че ползите от силния пазар на труда да се прехвърлят към по-слабите сектори и инфлацията да се установи твърдо на равнище от около 2%“, допълни Пауъл.

Той отбеляза още, че няма „наръчник“ за настоящата търговска война между САЩ и Китай и допълни, че „наместването на несигурността в търговската политика в тази рамка е ново предизвикателство“.

Пауъл заяви още, че „след десетилетие на напредък към максимална заетост и стабилност на цените икономиката е близо до постигане на двете цели“. Това изказване вероятно не е насърчило трейдърите, които се надяват на агресивно смекчаване на паричната политика от Фед.

На облигационните пазари спредът между 10-годишните и 2-годишните държавни ценни книжа се обърна в четвъртък, след като членове на Фед дадоха да се разбере, че понижаване на лихвите през септември не е сигурно. Днес доходността по 10-годишните американски ДКЦ е 1,535% спрямо 1,531% при 2-годишните облигации.

Ръководителят на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булад каза пред CNBC, че централната банка трябва да продължи да понижава лихвите и допълни, че обърнатата крива на доходността „не е нещо добро“.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,54% до ниво от 97,64 пункта. Еврото поскъпва с 0,28% до 1,1145 долара, а паундът добавя 0,27% към стойността си до 1,2284%. Спрямо йената доларът поевтинява с 1,01% до 105,36 йени за долар.

Цените на петрола се понижиха на фона на ескалацията на търговското напрежение между САЩ и Китай. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняха с 50 цента до 59,40 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписаха 1,18 долара до 54,17 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 2% до 1538,6 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още