Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Потребителското доверие в САЩ расте през януари повече от очакванията

Потребителите остават напълно уверени, че стабилният темп на растеж от края на 2017 г. ще продължи и през тази година

Потребителското доверие в САЩ расте през януари повече от очакванията

Снимка: Архив Ройтерс

Индексът на потребителското доверие в САЩ нарасна през януари до 125,4 пункта, което е над очакванията за повишение от 123,1 пункта, показва проучване на Conference Board.

Индексът, измерващ текущите настроения на американските потребители, леко се понижава. В същото време индексът за бъдещите потребителски очаквания за икономическата  активност през следващите шест месеца нараства от 100,8 пункта през изминалия месец до 105,5 пункта през този месец.

„Оценката на потребителите на текущата ситуация леко се понижава, но остава на исторически високи нива. Очакванията се подобряват, въпреки че потребителите не се сигурни за перспективите пред доходите им в следващите месеци, което може би е резултат от неяснотата по отношение на въздействието на данъчната реформа“, обясни Лин Франко, директор на проучването на Conference Board.

Според него като цяло потребителите остават напълно уверени, че стабилният темп на растеж, наблюдаван в края на 2017 г., ще продължи и през тази година. 

Още по темата

Настроенията на потребителите обаче са смесени при оценка на бизнес условията в страната. Процентът на тези, които определят условията за бизнес като „добри“ леко намалява от 35,8% на 34,9% през януари. В същото време леко се покачва делът на хората, определящи условията за бизнес като „лоши“ от 11,7% до 12,7%.

За анализаторите данните за потребителското доверие са изключително важни, тъй като при покачване на индексите от изследването, дава сигнал и за очаквано нарастване на разходите на домакинствата, които представляват 70% от икономическата активност в САЩ.

Междувременно миналата седмица бяха публикувани данни за американската икономика, които показаха, че темпът на растеж през четвъртото тримесечие изненадващо се забавя през четвъртото тримесечие на 2017 г., след като най-силното ускорение на потребителските разходи от три години насам доведе до скок на вноса. Брутният вътрешен продукт е нараснал с 2,4 на сто на годишна база, озовавайки се под очакванията за скок от 3%. За сравнение - през третото тримесечие ръстът на БВП бе от 3,2 на сто.

Макар и по-бавно от очакванията, икономиката расте заради доброто представяне на частното потребление, както и благодарение на по-високите разходи на федералното правителство. Инвестициите от страна на бизнеса също дават импулс на конюнктурата. Потребителските разходи пък се повишават с 3,8%.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
4
 
1
преди 2 години
Ти да видиш, стрино Пено! И ко стана с апокалипсиса, дет щеше да доведе Тръмп у Америка? Ало, блумбърговите анализатори - помните ли си бълвочите от преди една година?

Още от САЩ
Щатските индекси започват с ръстове, подкрепени от новините за ваксините*