Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Правителствената парализа няма да има тежки последствия върху икономиката на САЩ

Според почти половината от икономистите, допитани от Bloomberg, обаче спирането увеличава вероятността от рецесия през тази година

Правителствената парализа няма да има тежки последствия върху икономиката на САЩ

Снимка: Ройтерс

Частичното спиране на работа на американската администрация със сигурност причинява сериозни неудобства и има последици, но въпреки това според икономисти няма голяма опасност неудобството да се разпростре по-мащабно върху икономиката.

Според медианната прогноза на анализатори, допитани от Bloomberg, преустановяването на работата ще продължи поне до средата на февруари. Ако обаче този срок бъде прехвърлен и блокадата продължи и през март, то това ще доведе до забавяне на икономическия ръст през настоящото тримесечие под 2%.

Още по темата

В същото време по-малко от половината от запитаните смятат, че спирането на работата увеличава вероятността от рецесия през тази година.

Относително оптимистичната оценка е в противоречие със значително по-тежките прогнози, сред които тези на Deutsche Bank и на самите представители на Белия дом. Независимо от всичко блокадата увеличава риска във времена, когато икономиката вече се очаква да се забави, а анализатори изчисляват, че в момента рискът от рецесия е най-висок от шест години насам. На този фон промишлеността забавя темп, а настроенията на потребителите и инвеститорите помръкват.

„Ако блокирането продължи през първото тримесечие, това ще струва скъпо на растежа“, посочва Раян Суит, ръководител на звеното за изследвания на паричната политика към Moody’s Analytics.

По-ранно проучване на Bloomberg от този месец установи, че според икономистите вероятността за рецесия през следващите 12 месеца се увеличава на 25% - най-високото ниво от шест години насам, заради блокираната дейност на правителството и търговската война.

Според данните на Bloomberg през първото тримесечие блокадата на администрацията ще отнеме 0,25 процентни пункта от растежа. Малка част от участниците в проучването смятат, че е възможно това да се отрази и на икономическото представяне за 2019 г. като цяло.

Частичното спиране започна на 22 декември и продължава близо месец, което е и най-продължителният такъв период в историята на САЩ. Въпреки това няма изгледи за постигане на споразумение от президента Доналд Тръмп или Конгреса.

„Несигурността увеличава мрачните настроения“ заедно с притесненията за отслабващия ефект на данъчните съкращения от края на 2017 г., геополитическите рискове и по-високите лихвени проценти, посочва главният международен икономист на Economic Outlook Group LLC Бернард Баумхол. „С всяка изминала седмица блокадата има все по-голямо отражение“, допълва той.

Междувременно във вторник от Белия дом удвоиха прогнозите си за цената на парализата върху икономиката с довода, че досега не е бил взиман ефектът върху над единия милион правителствени подизпълнители.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
4
 
2
ABBA до: ABBA
преди 3 месеца
т.е. Н'и съ излагайти,
нали сте: "сияещият град на хълма"!...

Погребвате американската мечта, мокритят сън на всеки латинос, цър ннигъ и бял ннигъ!
3
 
3
 
1
преди 3 месеца
Правителствената парализа няма да има тежки последствия върху икономиката на САЩ

Ъхъ, с'ам д'ет не знаят какво бясно куче мое да е дедо Дони, когато преговаря с пръст върху спусъкът на патлака!

Не се излагайте бееее, напечатайте си ги тия няколко камиона зелени хартийки, балъци по света да ги колекционират още има!
Н'и гъ излагайти като "сияещият град на хълма"!...

Още от САЩ
Силните отчети тласкат нагоре американските индекси*