Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Правителството на САЩ ще разполага с 1 трлн. долара до 30 септември

Първоначално решението трябваше да бъде взето до 15 януари, но политиците спечелиха време, като одобриха временно тридневно финансиране

Преговарящите представители на Белия дом и на Сената постигнаха съгласие по законопроекта за финансиране на правителството на САЩ до 30 септември. Само дни преди да спре финансирането за федералните агенции те разкриха повече подробности относно залегналите в него мерки, пише Bloomberg.

Постигнатото съгласие бе обявено от политиците, измежду които бяха председателят на Комисията за изработка на законопроекта към Белия дом Хал Роджърс и председателят на Комисията за изработка на законопроекта към Сената Барбара Микулски. Според Роджърс законопроектът трябва да стигне до Белия дом до 15 януари.

За текущата финансова година политиците се съгласиха разходите за отбрана да бъдат в размер на 573 млрд. долара. 85,2 млрд. долара от тях ще бъдат предназначени за войната в Афганистан – с близо 2 млрд. долара по-малко спрямо фискалната 2013 г. Законопроектът предвижда съкращаване на средствата за покупка и разработка на нови оръжейни системи и отбранителни технологии.

Проектът на закона представлява „положителна стъпка за напредъка на нацията и на икономиката“, коментира директорът на дирекция „Управление на бюджета“ в Белия дом Силвия Матюс. Администрацията на президента Барак Обама притиска Конгреса да го приеме по-бързо.

Още по темата

През декември политиците се споразумяха за размера на разходите за следващите две години. Те възлизат на 1,01 трлн. долара. Сегашната сделка ще осигури финансиране за всяка агенция по отделно и ще избегне повторно блокиране на правителството, продължило 16 дни през октомври.

Правителственото финансиране приключва на 15 януари. Ето защо политиците предвиждат да приемат временно тридневно финансиране на текущите нива, за да избутат срока до 18 януари. Това ще спечели време на политиците за приемането на окончателен законопроект без да рискуват още едно блокиране на правителството и държавните агенции.

Законопроектът в обем от 1 582 страници определя размер на разходите за фискалната 2014 г. от 1,012 трлн. долара. Такава бе и сумата, за която се споразумяха републиканците и демократите в началото на декември.

Според неколцина политици един от все още неразрешените проблеми е било предложението за внасяне на 63 млрд. долара в постоянния капиталов фонд на Международния валутен фонд. От комисиите за изработка на законопроекта заявиха, че въпросът не е бил включен в проекта. От месеци Министерство на финансите на САЩ се опитва да увеличи участието на страната в капитала на МВФ, като се опитва да прехвърли 63 млрд. долара от съществуваща кредитна линия.

По статията работи: Свилен Колев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
iivanoff до: nobel
преди 6 години
В интерес на истината, тя нито е създадена, нито е наложена от ФЕД на САЩ, по-скоро е точно обратното - присвоен е ЧРЕЗ ФЕД В последствие издаването и контрола на предлагането от определени!
1
 
2
 
4
nobel до: iivanoff
преди 6 години
Няма профилна снимка
Точно така. Доларът е валутата на Федералния резерв, а не на Съединените щати. И колкото и смешно да им прозвучи на някои, доларът е валута, която е НАЛОЖЕНА на Щатите от федералния резерв. Защото ако Фед бяха просто фирмата, която печата банкнотите, то откъде тя би имала пари, за да изкупува Щатски ДЦК-та по за 85 милиарда месечно. И само това да беше! Това означава, че парите, които резерва печата са си негови, той може да отпечата колкото си поиска и да си купи с тях каквото си поиска. В случая - една държава. После - повече.
0
 
4
 
3
iivanoff до: nobel
преди 6 години
ДА, там имам предвид!

Но разликата с нас и с другите подобни случки по различните места по света е, че Тези ползваха ЧУЖДА валута, а не своя!... та им го спретнаха само по правила и закони, а не печатарски проблема... което е новото решение за света, защото вече свои валути няма да има, и трябва механизъм който да отработва прибирането чрез закони на чужда валута... те ако погледнеш реално и $ е чужд за САЩ както и Е за ЕС... та настроиката на новия механизъм е в ход!
2
 
3
 
2
nobel до: iivanoff
преди 6 години
Няма профилна снимка
.....в един пробван наскоро и наблизо вариант.
---------------------
Сигурно имаш предвид Кипър. Там вариантът беше действително брутален и явно се пробва до къде може да стигне тъпотата. През 97-а на нас ни национализираха спестяванията, като просто добавиха няколко нули в номиналната стойност на банкнотите. И всеки, който беше събрал пари за кола можеше спокойно да си купи с тях почти цяла каса бира. Точно същото се случи по рано и в Русия - още по-брутално. Но явно "големите" започват малко по малко да осъзнават, че тъпотата на маймуните не е толкова голяма, колкото си мислят. Тя е много по-голяма.
1
 
5
 
1
преди 6 години
Ама това нагласяне с пазарене ВСЕ в последния момент, въпреки че се прави нарочно за да обърнат маймуните изобщо някакво внимание на процеса... започва да дразни! А маймуните трябва да обърнат внимание на "пазарлъка", защото свиквайки с него, ще приемат вината си за натрупания дълг, "знаейки" че са били свидетели на натрупването му и приемайки, че се прави за тях! Това втълпяване скоро ще трябва да се усили, защото ще трябва да служи по предназначение на "печатащите"... когато натрупания дълг ще трябва да послужи за новия преход, като национализация на частните спестявания е единия пробван на скоро и наблизо вариант!

Още от САЩ
Смелите обещания на Тръмп за Covid-ваксина натежават на доверието в нея