Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Пред нас е нов суперцикъл при суровините

Ще има отново периоди на ценови натиск при тях, тъй като съвкупното търсене среща неадекватна инфраструктура

Пред нас е нов суперцикъл при суровините

Снимка: Bloomberg

Изкушаващо е да обвиняваме за днешния недостиг в „старата икономика“ - от енергията до други основни суровини и дори селското стопанство - поредицата от временни смущения, предизвикани до голяма степен от пандемията от Covid-19, пише за Financial Times Джеф Къри, глобален ръководител за суровинните изследвания в Goldman Sachs.

Но извън няколкото проблеми с труда, тези тесни места във веригите за доставки не са много свързани с Covid. Вместо това, корените на днешната криза при суровините могат да бъдат проследени назад до последиците от финансовата криза и последвалото десетилетие на спад във възвръщаемостта и хронично недостатъчно инвестиране в старата икономика.

Тъй като инфраструктурата старееше, а инвестициите намаляваха, спадаше и способността на старата икономика да доставя суровините, които са в основата на много готови стоки. След години на пренебрегване, днешните нарастващи цени на газа, недостигът на доставки на мед и проблемите на Китай с производството на електроенергия са „отмъщението на старата икономика“.

В условията на икономическа стагнация след 2008 г. политиците съсредоточиха усилията си за възстановяване върху програми за количествено облекчаване (QE) на централните банка, за да подкрепят пазарите. Домакинствата с по-ниски доходи са изправени пред бавен ръст на реалните заплати, икономическа несигурност, по-строги кредитни лимити и все по-недостъпни активи. Домакинствата с по-високи доходи, от друга страна, се възползваха от инфлацията на финансовите активи, причинена от QE.

Това несъответствие в резултатите удари силно старата икономика. При нея цените се повишават, когато обемът на търсенето надвишава този на предлагането. Домакинствата с по-висок доход може и да контролират доларите, но домакинствата с по-ниски доходи контролират обема на търсенето на суровини, като се има предвид по-големият им брой и склонността да консумират повече физически стоки, отколкото услуги.

С намаляването на обема на търсенето на суровини намаля и възвръщаемостта в секторите на старата икономика. По-ниската възвръщаемост доведе до по-малко капиталови разходи в старата икономика с дълъг цикъл - което традиционно изисква 5-10-годишен хоризонт на достатъчно търсене - в полза на „новата икономика“ с кратък цикъл на инвестиции в области като технологиите.

До 2013 г. тази слабост се пренесе и в Китай. Тъй като производственият двигател на света се забави и суровините започнаха историческия си спад, трансферът на капитали в старата икономика се засили.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
1
 
2
 
11
Парен чук до: Имхотеп
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
То друго е да си в облаците ама под пирамида)))) Смехурко!!!!
5
 
3
 
10
преди 8 месеца
Руските т ролове най разбират от икономика. За това са все там, долу, в калта.Абе руски тр оло ве, казвал ли съм ви скоро че не помня,Майка ви да е ба проста.Ха-ха-ха-ха-хаааа!
2
 
3
 
9
дядя Вова до: дядя Вова
преди 8 месеца
транссгендър US адмирал
2
 
4
 
8
дядя Вова до: Valentin13
преди 8 месеца
На изтритите от пропаганда мозъчки гънки не се задържа никакво обяснение. Дори и истината да им каже 1-вата транссгендър адмирал !! А, че тя/той няма да го каже е повече от естествено.
2
 
3
 
7
Valentin13 до: дядя Вова
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
точно, но не само - има и поетапно разграждане на държавната система на Щатите и превръщането и в нещо все още неясно какво. един мъж на Валдай го ясно обясни.

Още от САЩ
Байдън може скоро да обяви вдигане на част от митата върху китайския внос