IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпазливо начало на щатските борси на фона на слабата турска лира*

Инвеститорите се страхуват от евентуалната ескалация на финансовата криза в Турция извън пределите на страната

18:17 | 13.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Щатските борси стартират в понеделник с лек ръст, но печалбите са умерени заради финансовата криза в Турция, която набира все повече скорост.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчита повишение с 51 пункта до 25364 пункта, като Apple е най-добре представящата се компания в индекса.

Широкият измерител S&P 500 се покачва с 0,3% до 2842 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite напредва с 0,4% до 7885 базисни пункта.

Турската лира, която в петък за кратко се обезцени с повече от 20%, достига нов отрицателен рекорд в понеделник, преди да постигне леко възстановяване. 

„Ескалирането на турската валута и икономическата криза в страната имаха повсеместен ефект върху световните пазари“, смята Кейти Никсън, главен информационен директор към Northern Tryst, като добави: „Има определени развиващи се пазари със сравнително слаби валути и силна зависимост от външно финансиране. Притесненията са свързани главно със сценарий, при който случващото се в Турция излиза от страната и се усеща на финансовите пазари в цял свят“.

Напрежението между САЩ и Турция се увеличи значително през миналата седмица, след като турската делегация се върна от Вашингтон без очевиден напредък в разрешаването на проблема около задържането на американския пастор Андрю Брънсън. Той е обвинен в подкрепа на група, която според турските власти стои зад опита за държавен преврат през 2016 г.

На пазара на облигации доходността при 10-годишните американски държавни ценни книжа отчита ръст с 0,029% до ниво от 2,862%, докато тази при 30-годишните държавни ценни книжа достига ръст от 0,033 на сто до ниво от 3,033%.

На валутните пазари индексът на щатския долар спрямо кошница от шест основни валути отчита спад с 0,17% до 96,19 пункта. Еврото отчита лек ръст спрямо долара с 0,33 на сто, като се търгува на ниво от 1,1429 долара за евро.

Перспективата за запазване на силата на щатския долар през следващите месеци създава по-големи притеснения за петролните компании от трусовете около търговската война между САЩ и Китай.

Международният бенчмарк Брент се търгува при 72,80 долара за барел, докато фючърсите върху американския суров петрол WTI се понижават с около 0,3% до 67,43 долара за барел.

Златото поевтинява, като контрактите му за доставки през декември се понижават с 0,8% до 1208,60 долара за тройунция. 

Материалът е актуален към 17,30 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още