IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представител на Фед: Трябва да отложим повишенията на основните лихви

Според банкера Джеймс Булард Централната банка на САЩ вече е успяла да балансира икономиката

22:00 | 07.12.18 г.
<p>
	Джеймс Булард.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Джеймс Булард. Снимка: Ройтерс

Федеранлият резерв трябва да прекрати за известно време повишаването на лихвените проценти, смята Джеймс Булард, един от членовете на Фед, цитиран от Ройтерс. 

Според него Централната банка вече е успяла да балансира икономиката на САЩ и временно трябва да прекрати повишаването на основните лихви от сегашния цикъл.

„Сегашното ниво на лихвените проценти е нормално”, заяви Булард в подготвена презентация пред Асоциацията на банкерите в щата Индиана.

Той предвижда, че т.нар. „неутрални лихви” са около 2%. Сегашното ниво на основните лихви на Фед са в диапазона 2-2,25%.

През август Булард сподели, че вижда положителните перспективи пред американската икономика.

“Винаги трябва да планираме за най-лошото и да се надяваме на най-доброто. Мисля, че идеята, че неизбежно ще влезем в рецесия само защото сме минали през разширяване за известно време, не е правилна“, каза той в интервю за CNBC.

Федералният резерв вдига лихвите в опит да нормализира паричната политика. Ако Фед обяви няколко повишения за кратък период от време обаче, това може да засегне кривата и потенциално да подкрепи обръщането ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още