IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представители на Фед не изключват повишение на лихвите в САЩ още през юни

Президентите на банката в Кливланд и Сан Франциско смятат, че това е възможно, ако данните за икономиката са добри

16:15 | 02.05.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Представители на Фед не изключват повишение на лихвите в САЩ още през юни

Федералният резерв на САЩ (Фед) може да увеличи лихвените проценти най-рано през юни. На това мнение са двама щатски централни банкери. Според тях това би се случило, ако икономическите данни се възстановят след разочароващото представяне на американската икономка през първото тримесечие, пише Ройтерс.

Възгледите на ръководителя на Фед в Кливлънд и на президента на Фед в Сан Франциско се разминават с очакванията на редица трейдъри, чиито залози на пазара на лихвени фючърси предлагат, че са изоставили прогнозите за покачване на лихвите през юни. Пазарът сега очаква Фед да почака поне до декември преди да повиши лихвените проценти за пръв път от 2006 г. насам.

И президентът на Фед в Кливланд Лорета Местер, и нейният колега в Сан Франциско – Джон Уилямс, заявяват, че основният момент е, че предстоят още два календарни месеца, през които ще бъдат публикувани редица ключови за Фед индикатори. Сред тях са данните за безработицата, ръстът на заетостта, продажбите на дребно и други.

Преди следващите срещи на централните банкери, включително и така коментираното юнско заседание, ще бъдат изнесени редица данни, коментира пред репортери Местер, за която докладите за заетостта ще бъдат най-показателни.

Слабото представяне на американската икономика през зимата, включително и почти нулевия ръст на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие, оттегли пазарните очаквания за увеличение на лихвите от септември към декември.

„Съгласен съм с казаното от Лорета Местер“, заяви пред журналисти президентът на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс.

„Наистина позитивните тенденции при данните, подобряването на трудовия пазар, сигналите, които подобряват доверието и очакванията, че инфлацията ще се покачи отново до целта от 2%... Искам да кажа, че преди срещата през юни, а и след това, предстоят серия от данни“, каза Уилямс и допълни, че за взимането на решение данните трябва да бъдат добри.

Поглеждайки отвъд първото покачване на лихвите, Уилямс сподели, че централната банка трябва да си остави малко място между началото на нормализиране на политиката и решението да се остави огромният баланс на Фед да се свие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Просто няма как да стане през Q2. А колегата "michaelis10" е много прав - ако стане, то ще е поради голяма инфлация на $.И в двата случая има само един сигурен възжходящ тренд, който ще спечели във времето - златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
michaelis10
преди 8 години
как е колега с твойте rate hikes ? :) Сашш ше ги вдигнат тея лихви, когато се случи нещо инфлационно с тяхната валута и тогава ше им се наложи иначе тея циркове тука където ги бръщолевят няма да се случи. Ако малко се преструктурират позициите на долара, а това неминуемо ше стане сега с тая AIIB в един красив момент ше се случи нещо инфлационно с тоя долар и тогава ше дойде тоя rate hike за да задържат положенито. До тогава ньет ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още