Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Предстои ли предоговаряне на международния търговски ред?

САЩ са последователни в усилията си и предизвикателството да се променят правилата на глобалната търговия, твърди икономист

Предстои ли предоговаряне на международния търговски ред?

Снимка: Архив Ройтерс

В момента сме свидетели на началото на търговска война и тя няма да се ограничи само до ответните мерки от страна на ЕС и Канада срещу политиката на американския президент Доналд Търмп. Това коментира в ефира на БНР проф. д-р Татяна Хубенова, председател на Съюза на икономистите в България.

Тя е категорична, че съвсем скоро безусловно ще стои предоговарянето на международния търговски ред.
САЩ са последователни в усилията си и предизвикателството да се променят правилата на глобалната търговия, добави тя.

„За България може да има сериозни косвени последици от предоговарянето на световния търговски ред, инициирано от американския президент. Най-малкото нашата митническа администрация ще трябва да се съобрази с ответните мерки, които ЕС планира да приложи спрямо САЩ. Въпреки че всички страни имат желание да се поддържат ценностите на глобализацията, ни очакват изключително тежки преговорни процеси“, коментира още Хубенова.

Още по темата

Наложените от Тръмп нови мита върху вноса на стомана и алуминий от традиционни търговски партньори като Европейския съюз и Канада, и отказът му да подпише финалната декларация след срещата на страните от Г-7, означават началото на търговска война, смята тя.

„Ответните мерки от страна на ЕС на практика вече са заявени с обявяването на десетте страници списък с митата върху вноса на стоки от САЩ“, посочи още. Хубенова и уточни, че промените ще засегнат много отрасли, като най-големи проблеми се очакват в автомобилния сектор.

Тя обърна внимание върху заявката на Канада да наложи мита до 25% върху износа на САЩ, който възлиза на 13 милиарда щатски долара от 1 юли, което ще засегне най-вече селскостопански продукти, уиски и кафе.

Хубенова посочи още, че отношенията на САЩ с Канада и Мексико в момента се намират в застой именно заради промяната в търговските режими и вдигането на равнището на протекционистична защита, което САЩ налага и спрямо партньорите си от северно-американското споразумение за свободна търговия. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow прибави 200 пункта благодарение на облекчените ограничения срещу Huawei