Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Предупреждението на Джером Пауъл скова борсовите индекси на Wall Street

Слабото представяне на Raytheon Technologies и American Express „помогна“ на Dow да изтрие над 500 пункта от стойността си

Предупреждението на Джером Пауъл скова борсовите индекси на Wall Street

Снимка: Bloomberg

Основните показатели на Нюйоркската фондова борса приключиха сесията на червена територия, след като управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че американската икономика е изправена пред безпрецедентни рискове, които биха могли да нанесат трайни щети на домакинствата и бизнеса, ако лицата, отговорни за фискалната и паричната политика, не се справят с предизвикателството.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 536,32 пункта, или с 2,26 на сто, до ниво от 23 228,46 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 1,86% до 2816,63 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете понижение в размер на 147,77 пункта, или с 1,64 на сто, до 8854,78 пункта.

„Възстановяването може да отнеме известно време и с течение на времето може да преминем от проблемите с ликвидността в проблеми с платежоспособността“, каза по-рано в сряда Джером Пауъл  по време на виртуално събитие, домакин на което бе Институтът за международна икономика „Питърсън“ във Вашингтон. „Допълнителната фискална подкрепа може да бъде скъпа, но си струва, ако помогне да се избегнат дългосрочните икономически щети и ни помогне за по-силно възстановяване“, добави той.

Пауъл и неговите колеги от Федералния комитет за отворените пазари предприеха драматични мерки, за да защитят американската икономика по време на пандемията от коронавирус. Те намалиха референтния лихвен процент до почти нула, стартираха програма от отворен тип за  изкупуване на облигации и започнаха да въвеждат програми за спешно кредитиране, тъй като безработицата в САЩ се покачи до нива, които не са били наблюдавани след Голямата депресия през 30-те години на миналия век. 

Още по темата

Акциите на Raytheon Technologies и American Express бяха най-зле представящите се през днешната сесия в рамките на индекса Dow, като поевтиняха с над 5%.

Книжата на енергийните и финансовите компании от своя страна поведоха спада при S&P 500 със спадове съответно от 4,6% и 2,6 на сто. Акциите на Bank of America и Citigroup отчетоха спад в цената си от по 3%, докато тези на Wells Fargo поевтиняха със 7%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни облигации се понижи съответно до 0,649% и 1,346%.

При валутната търговия доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отбеляза ръст от 0,28% до 100,21 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи със 79 цента, или с 2,6 на сто, до 29,19 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 1,9% до 25,29 долара за барел.

Цената на златото се повиши с 0,6 на сто до 1716,40 долара за тройунция.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
0
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Императорът явно е забравил и собствените си критики към Пауъл от преди година, че не намалява лихвите. Но какво да правиш, годинките не прощават.
4
 
3
 
4
Longin до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
не ги ли изгърмя година по рано - подкокоросван от оранжевото *** , твой любимец ....
4
 
6
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
На прага сме на новата голяма депресия. Премине ли в криза на ликвидността 10 години не ни мърдат. Освен това ще кажат ако искате да работите ваксини за всички. Не бих се учудил да стигнем до граждански войни скоро.
2
 
6
 
2
be_google до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Имаш пълното ми уважение Импе! според мен стратегии като на бъфет са болезнени във време като днешното за нашия пазар. Послушах те и сега посрещам кризата с торба сребърни монети- мисля към 20 кила.....заделям последите месеци от кафето и зареждам тежаката картечница, ако се изсипят акции на БФБ ще се радвам да участвам по-активно спрямо последните 5 г.

Много бих се радвал да имаме повече от 1 фондови борси в БГ! Повече от 1 инвесторбг....
4
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма ли да го спипа Короната тоя дивак? Не стига, че изгърмя патроните на ФЕД още в началото, а сега всява и паника?

Още от САЩ
Булард: Без управление на риска вълната от фалити може да бъде пагубна