IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите между САЩ и Китай приключиха без резултат

Според Тръмп разговорите са били конструктивни, но митата ще остават в сила

23:24 | 10.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търговските преговори между Вашингтон и Пекин бяха конструктивни, но за днес те приключиха. Само това ще
кажа, посочи финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин, цитиран от Франс прес и CNBC.

След края на разговорите днес Лу Хъ ги е определил като протекли доста добре, предаде Ройтерс, като се позова на Bloomberg.

Главният редактор на китайското издание Global Times Ху Сицзин пък каза, че преговарящите са се съгласили да се срещнат отново в Пекин за по-нататъшни разговори, предаде Ройтерс. Той каза, че е научил това от достоверен източник, пише БТА. Според този източник разговорите днес не са приключили без да бъде постигнато нещо, а просто двете страни са ги определили като конструктивни и са казали, че ще продължат консултациите.

Днес Доналд Тръмп определи разговорите с Китай като конструктивни, но каза, че митата ще останат в сила, предаде ДПА. Той каза, че личните му отношения със Си Дзинпин са "много силни".

В поредица от туитове Тръмп защити повишаването на митата и заяви, че "съвсем не бърза" да финализира сделка, допълвайки, че американската икономика ще спечели повече от налозите от каквото и да е споразумение. 

"Митата ще донесат много по-голямо богатство на нашата страна от дори феноменална сделка от традиционния вид", отбеляза Тръмп в един от туитите си. 

Американският президент, който възприе протекционистки политики в рамките на дневния си ред "Америка на първо място" и изрази недоволство от търговските практики на Китай, които смята за несправедливи, заяви, че търговските преговори може да продължат и след края на тази седмица. 

"Ще продължим да преговаряме с Китай с надеждата, че те няма да опитат отново да преправят сделката!", каза Тръмп, който обвинява Пекин, че се отмята от ангажименти, които е поел по време на продължилите с месеци преговори. 

Междувременно американският министър на земеделието Сони Пърдю заяви, че Тръмп е поискал от него да създаде план в подкрепа на американските фермери, за да се справят с тежките последици от американско-китайската търговска война върху земеделието. 

Новата програма ще бъде втори пакет от помощи за фермерите след плана за 12 млрд. долара на министерството на земеделието от миналата година, целящ да компенсира по-ниските цени на селскостопанските стоки и загубените продажби заради търговските спорове с Китай и други страни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още