Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Преговорите по мерките в подкрепа на американската икономика се провалиха

Демократите и представителите на Белия дом са под натиск да постигнат бързо споразумение

Преговорите по мерките в подкрепа на американската икономика се провалиха

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Преговорите по пакета от мерки за стимулиране на американската икономика заради коронавируса между лидерите на демократите и администрацията на президента Доналд Тръмп бяха прекратени в петък, след като двете страни не можаха да преодолеят огромната пропаст за парите, които да се предоставят като помощ за преодоляване на последиците от пандемията, предава CNBC.

Преговарящите отново не успяха да постигнах сделка за стимулиране на американската икономика и здравната система, които се задъхват под натиска на пандемията.

Лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър нарече 90-минутната среща „разочароваща“. Той и председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заявиха, че Белият дом отново е отхвърлил предложение демократите да намалят исканата от тях сума с 1 трлн. долара, а администрацията на Тръмп да увеличи предлаганата от нея помощ със същата сума.

„Казах им да се върнат, когато са готови да ни дадат по-голяма цифра“, заяви пред репортери демократът от Калифорния.

Пелоси посочи, че може да намали разходите чрез по-ранното изтичане на някои програми от първоначално предложеното. Камарата на представителите, контролирана от демократите, прие пакет от облекчения на стойност около 3 трлн. долара през май, а миналата седмица републиканците предложиха пакет от мерки на стойност около 1 трлн. долара.

Още по темата
Демократите в Камарата на представителите и в Сената няма да приемат законопроект, който предвижда по-малко от 2 трлн. долара като реакция на пандемията, заяви лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър. На влизане в кабинета на Пелоси министърът на финансите Стивън Манучин заяви, че увеличаването на разходите в плана на републиканците с 1 трлн. долара e немислимо, така че не е ясно къде страните могат да намерят допирна точка.

Демократите и републиканците изглежда сближават позициите си по въпроси като директни плащания до 1200 долара на американците и удължаване на мораториума върху принудително изгонване от федерални жилища. Те не успяват да изгладят различията си как да продължат увеличените федерални помощи при безработица, да помогнат за повторното отваряне на училищата по време на пандемията и за преодоляване на дефицитите по време на пандемията в държавния и местните бюджети.

В писмо в петък до колегите си Пелоси очерта различията в редица сфери. В него не се споменават помощите при безработица.

Тя съобщи, че демократите целят да насочат 75 млрд. долара към тестване и лечение на COVID-19, докато законопроектът на републиканците включва 15 млрд. долара.

Пелоси разкри, че републиканците предлагат 150 млрд. долара за щатите и общините, доста под предложението на демократите за 915 млрд. долара.

Председателката на Камарата на представителите заяви, че двете страни са „на няколко стотици милиарди долара разстояние“ за парите в помощ на повторното отваряне на училищата. Републиканците включиха 105 млрд. долара за училищата в предложения пакет от мерки.

Демократите и Белият дом трябва да положат огромни усилия, за да постигнат поне смътна сделка в петък. Но времето изтича, тъй като изтичането както на федералните помощи при безработица на стойност 600 долара седмично и мораториумът върху принудителните извежданията миналия месец остави милиони американци в тежко положение да покрият сметките си и да останат в дома си.

Демократите настояват за дългосрочно удължаване на помощите от 600 долара на седмица, докато Белият дом направи редица контрапредложения за допълнителни плащания от 400 долара седмично до декември.

В четвъртък началникът на канцеларията на Белия дом Марк Мийдоус каза пред репортери, че представителите на Белия дом ще „останат ангажирани“ в преговорите за постигане на обхватно споразумение. Според него Тръмп е уведомил членовете на екипа му от преговарящи, ако не проработи широко споразумение, да опитат да постигнат „по-тясна сделка“, която включва помощите при безработица и принудителните извеждания. Демократите многократно отхвърлиха ограничено споразумение.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

4
 
1
 
3
Dr. Vatnikov до: дядя Вова
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Какъв шантаж бе, пенсийо социалисточеска, изобщо прочете ли какво пише в статията??
2
 
4
 
2
преди 1 месец
В САЩ няма преговори.
Всичко е шантаж от позицията на силата..
2
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Вероятно Dow Jones ще се повиши с поне 1000 пункта в следствие на тази "позитивна новина". Всичко е фалшиво

Още от САЩ
Citi: Икономиката на САЩ е загубила 16 трлн. долара този век заради расизъм