Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Пресконференцията на Тръмп обърка Wall Street

„На практика той избра да не говори по въпросите, по които можеше да говори“, заяви Джулиан Емануел, главен стратег в BTIG

Пресконференцията на Тръмп обърка Wall Street

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

 

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса затвориха сесията в петък със смесено представяне след дългоочакваната пресконференция на президента на САЩ Доналд Тръмп за отношенията с  Китай, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи със 17,53 пункта, или с 0,07%, до ниво от 25 383,11 пункта. Широкият измерител S&P 500  добави 14,58 пункта, или 0,48%, до ниво от 3044,31 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 1,29%, или 120,88 пункта, до ниво от 9489,876 пункта.

Акциите на  Marvell Technologies и Lam Research  поскъпнаха съответно с 6,7%  и 2,9%.  Книжата на Nvidia и Micron Technology се търгуваха по-високо с по над 2%.

По време на пресконференцията Тръмп заяви, че ще предприеме действия за премахване на специалното отношение към Хонконг. Той обаче не посочи, че САЩ се отказват от първата фаза на търговското споразумение, постигнато с Китай по-рано тази година, облекчавайки до известна степен тревогите на трейдърите.

Още по темата

„На практика той избра да не говори по въпросите, по които можеше да говори, но това не е крайната точка“, заяви Джулиан Емануел, главен стратег в BTIG. „Това е просто спирка по пътя към повече напрежение“, добави той.

Пресконференцията беше организирана, след като Китай одобри законопроект за национална сигурност за Хонконг, за който експертите предупреждават, че може да застраши модела  "една държава, две системи". Този принцип позволява допълнителни свободи, които жителите на континенталния Китай нямат.

Напрежението между Китай и САЩ нарасна напоследък, след като Тръмп критикува отговора на китайското правителство на епидемията от коронавирус. Американските депутати също бяха критично настроени към това, че Китай увеличи натиска си над Хонконг.

Икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу каза в петък, че хората в Хонконг са "яростни", добавяйки: "Правителството на САЩ е ... ще използвам думата бясно на това, което Китай направи през последните дни, седмици и месеци. Те не се държаха добре и според мен загубиха доверието на целия западен свят".

Стратегът от JPMorgan Марко Коланович заяви в четвъртък вечерта, че става по-предпазлив поради евентуалния икономически сблъсък с Китай.

„Пълният срив на веригите за доставки и международната търговия, предимно между двете най-големи икономики (САЩ и Китай), биха довели до драстично по-евтини активи“, написа Коланович.

Индексите Dow и S&P 500 са нараснали с по над 2,8% на седмична база, докато бенчмаркът Nasdaq се е увеличил с 1,3%, след като през тази седмица инвеститорите увеличиха залозите си за успешноto възобновяване на икономиката.

На месечна база измерителите Dow и S&P 500 са добавили по над 4% всеки, докато показателят Nasdaq е отчел ръст от  6,2% през май.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа е съответно до 0,651% и 1,41%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 98,31 пункта.

Еврото се разменя с ръст от 0,22% на ниво от 1,11 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 0,02 долара до 35,31 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат повишение от  1,65 долара до ниво от 35,36 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 1,01% до ниво от 1745,80 долара за тройунция.

 

 

 

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Червен финал на седмицата за американските индекси