IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пригответе се да се бръкнете по-дълбоко за самолетен билет

2012 е рекордна по приходи от такси за багаж и откази от резервации в САЩ

18:40 | 24.05.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Авиокомпаниите ще таксуват багажа все по-скъпо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Авиокомпаниите ще таксуват багажа все по-скъпо. Снимка: Ройтерс

Тъй като пътуващите със самолет свикнаха с таксите за багажа им, редица авиокомпании вече разчитат, че клиентите им ще приемат и още извънредни разходи, се посочва в анализ на MarketWatch за американския пазар.

На практика 2012 г. бе рекордна за приходите от извънредни такси: американските авиокомпании са събрали зашеметяващите 6,03 млрд. долара от такси за багажа и промяна на резервацията, става ясно от съобщение на американското министерство на транспорта. А изглежда, че тази сума ще продължи да се повишава и през 2013 г.

„Ще станем свидетели на все по-високи и по-високи такси и на нови видове такси“, твърди Джордж Хоубика, основател на AirfareWatchdog.com.

Delta Air Lines е оставила далеч зад себе си както традиционните си конкуренти, така и по-малките авиопревозвачи при таксите за багаж, отчитайки приход в размер на зашеметяващите 866 млн. долара. United Airlines заема второто място със 706 млн. долара. American Airlines, която все още не се е сляла с никого (Delta се сля с  Northwest Airlines, а United Airlines – с Continental), е прибрала 557 млн. долара. Нейният ухажор U.S. Airways е на четвърто място в тази своеобразна класация с 516 млн. долара – заедно двете биха могли да оставят конкуренцията зад гърба си с набраните общо 1,07 млрд. долара.

Колкото до таксите от откази от полети, през 2012 г. Delta отново е първа със 778 млн. долара, докато United  Airlines е прибрала 518 млн. долара, а U.S. Airways – 298 млн. долара. А тези числа само ще набъбват.

Таксите за откази, определяни от главния изпълнителен директор на FareCompare.com Рик Шоуни като „най-лошите в историята“, вече бяха увеличени – през миналия месец United  Airlines ги вдигна до 200 долара от дотогавашните 150. С типичен стаден инстинкт, характерен за авиационния бранш, American Airlines, Delta и U.S. Airways я последваха.

Това на практика направи някои билети невъзможни за промяна на резервацията или отказ от пътуване. Ако си купите еднопосочен билет с отстъпка за 200 долара и искате да смените полета, това ще Ви струва още 200 долара.

Хоубика смята, че повишаването на таксата за смяна на полета не е насочено към туристите, пътуващи с отстъпка, а към бизнес клиентите, за които авиокомпаниите се надяват, че по този начин ще се насочат към по-скъпите билети, за които не се предвиждат отстъпки. Ако разликата между таксата за билети с отстъпки и без отстъпка е 300 долара, а таксата за промяна или отказ от полет е 200 долара, „бизнес клиентите може би ще бъдат по-склонни да изберат тези без отстъпка от самото начало“, твърди той.

Междувременно Frontier Airlines въведе нови такси, за които се надява, че ще бъдат възприети и от останалите авиокомпании, като по този начин на пътниците просто ще им се наложи да се примирят с положението. Засега обаче останалите изчакват.

От началото на лятото Frontier Airlines ще изисква пътниците, които са закупили билети чрез друга компания, да плащат такси за ръчен багаж на стойност до 100 долара. Точно така, за ръчните чанти. Целта е пътниците да избегнат компаниите като Expedia, Kayak или Hotwire, които предлагат билети с отстъпка онлайн, без да става дума за агентите за пътувания, като отдадат предпочитание на уебсайта за резервации на самата компания.

Ако закупите предварително билет, таксата за ръчен багаж е 25 долара, но се удвоява, ако го вземете от посредник или от гишето на летището. Ако го купите преди излитане, сумата става 100 долара. Но ако го поръчате през официалния уебсайт на компанията, таксата е включена в стойността му.

Компанията слага и такса от 1,99 долара за всяко кафе, чай, газирана напитка или сок при всички свои полети. Не е ясно дали тези такси ще бъдат облагани с данъци.

Frontier Airlines, която се трансформира в определяната от самата нея „свръхнискотарифна“ авиокомпания, следва примера на Allegiant Air и Spirit Airlines. Те предлагат билети за своите полети, чиято цена се определя по споразумение, но налагат извънредно високи такси за всичко останало. Таксите за ръчния багаж на Frontier обаче са по-високи от тези на посочените авиокомпании.

Експерти от авиационния бранш очакват въздушните превозвачи отново да повишат таксите си за багаж, но в настоящия момент при повечето се вземат стандартните 25 долара за първата чанта. Според AirfareWatchdog.com втората чанта е тази, която може да ви струва много по-скъпо в зависимост от това накъде сте се запътили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още