Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Приходите от американските мита растат, но Китай не плаща за тях

Основният източник на правителствените приходи от мита не е азиатската страна, а американските потребители, смятат икономисти

Приходите от американските мита растат, но Китай не плаща за тях

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Приходите на американското правителство от мита продължават да растат. От 2010 г. до 2018 г. постъпленията от федералните такси, получени от митническите власти достигат средно между 30-40 млрд. долара годишно, пише Дан Копф за Quartz. 

Още по темата

Но, когато президентът Доналд Тръмп стартира новата търговска война с Китай, нещата се промениха рязко във възходяща посока.

На фона на увеличението на митата, които бяха наложени през септември 2018 г., федералните приходи от митническите налози достигнаха 75 млрд. долара годишно през първото тримесечие на тази година, посочват от Американското бюро за икономически анализи.

Голяма част от този растеж се дължи на по-високите стойности на митата, които Вашингтон наложи на вносните стоки от Китай – основен търговски партньор на САЩ.

Тази нощ влязоха в сила и новите увеличения от 10% на 25% върху 5,7 хил. китайски продуктови категории, въпреки че администрацията на Тръмп реши да прекрати повишаването на налозите, ако видят съществен напредък в преговорите с Пекин.

През първите три месеца на 2019 г. митата съставляват около 3,6% от общите приходи на федералното правителство, в сравнение с стойността от 2,2% за същия период преди година, и 1,7% през периода януари-март за 2017 г.

Американският президент твърди, че тези мита увеличават приходите на правителството за сметка на Китай.

Икономисти обаче смятат, че това не е точно така.

Те посочват, че при вносни стоки, върху които са наложени американски мита, налозите се заплащат от вносителя, не от износителя, което значи, че зад този тип правителствени приходи стоят не китайските компании, а бизнесът от САЩ, респективно американските потребители.

Наскоро публикувано проучване на икономисти от Университета в Чикаго и Федералния резерв на САЩ разкрива, че митата, наложени през 2018 г. от САЩ върху вноса на миялни машини са довели до 12-процентно увеличаване в цените за потребителите.

В този случай специалистите подчертават, че митата са довели до около 1,5 млрд. долара допълнителни разходи за американските потребители заради скоква в цените, почти 20 пъти повече, отколкото е размерът на правителствените приходи от мита върху този продукт (80 млн. долара).

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
7
 
4
преди 1 година
Американските компании изнесоха в Китай евтините работни места, без които не са конкурентни. Ако ги върнат обратно в САЩ, това няма да реши проблемите им - китайските стоки дори и с митата пак ще са по-евтини. А компаниите ще загубят огромния и бързо растящ китайски пазар.
1
 
8
 
3
RSG
преди 1 година
Няма профилна снимка
Освен това митата дефакто повишава себестойността на продукцията произведена в САЩ. Ако САЩ искат да се затворят в собствения си пазар от 300млн ок. За сравнение само ЕС е 700 млн. Просто Тръмп трябва да бъде игнориран и сам ще си дойде.на мястото.
0
 
6
 
2
RSG
преди 1 година
Няма профилна снимка
Митата ги плащат потребителите , не вносителите. Както ДДС го плащам аз.
1
 
4
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ами да купуват американски стоки. Те са без мито. Да не купуват китайски ***. Аз една бургия не мога да намеря със сват. Едно време завод "Болшевик" в Габрово правеше истински инструменти.!!!!!!!!!!!

Още от САЩ
Мистерията около високите цени на акциите