IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притесненията за прибързаното вдигане на блокадите объркаха Wall Street*

Ръстът на заразените в Южна Корея притесни инвеститорите

18:00 | 11.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват първата сесия за тази седмица със смесено представяне на фона на тревогите относно отварянето на икономиката прекалено бързо, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 233,08 пункта, или с 0,95%, до ниво от 24 113,27 пункта. Широкият измерител S&P 500 намалява с 16,39 пункта, или 0,56%, до 2913,58 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,11%, или 10,15 пункта, до 9131,82 пункта.

Ръстът на заразените в Южна Корея и други страни, които смятаха, че най-лошото от коронавируса е отминало, възобнови притесненията за прибързаното възстановяване на икономическата активност.

„Мисля, че този ръст беше лесен за прогнозиране. Смятам, че това, което ще се случи оттук нататък, зависи много от самия Covid“, каза Пол Тюдор Джоунс, основател на Tudor Investment Corp. „Ще има промяна в фокуса от проблемите на ликвидността към платежоспособността. Ако не намерим ваксина или лек, ако не намерим много по-добър начин за тестване в мащаб ... тогава мисля, че пазарът ще премине през много по-трудни моменти", заяви той.

„Светът остава на пътя към възобновяването, а това е процес, който ще се ускори през следващите седмици“, казва в бележка Адам Крисафули, основател на Vital Knowledge. Той добави обаче, че макар и очакванията за постепенно възобновяване на икономическата активност да продължават да се увеличават индексът S&P 500 все още нараства твърде бързо.

Акциите на Disney  поевтиняват с 1,2%. Книжата на MGM Resorts и  United Airlines се търгуват с по 3,6% по-ниско.

Apple заяви в петък, че ще започне да отваря отново магазините си в САЩ през тази седмица. От компанията обявиха, че ще правят проверка на температурата на клиентите си и ще ограничават броя на лицата, които се намират в магазина по едно и също време. Акциите на Apple поевтиняват с 0,7% в понеделник.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива съответно от 0,681% и 1,39%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 100,07 пункта.

Еврото се разменя със спад в стойността от 0,14% при 1,083 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 0,40 долара до 30,57 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отчитат повишение от 0,34 долара до 25,08 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,65% до 1702,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:23 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още