IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притесненията за вируса и финансирането на Фед потопиха Wall Street*

Dow изтрива близо 100 пункта в началото на сесията

17:43 | 20.11.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите американски индекси започнаха борсовата сесия в петък на отрицателна територия на фона на поредни притеснения за ръста в случаите на коронавирус и бързото икономическо възстановяване, съобщава CNBC.

Индeксът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтрива близо 100 пункта (0,33%). От своя страна широкият измерител S&P 500 отписва 0,25%, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite остава почти без промяна със спад от 0,07%.

Акциите на American Express бяха сред едни от най-зле представящите се в Dow с понижение от 1,3%. В S&P 500 финансовият сектор записва понижение от 0,5%.

Средната дневна стойност на новите случаи на коронавирус в САЩ за последните седем дни достигна 165 029, което е повишение от 24% спрямо предходната седмица. Само в четвъртък са отчетени рекордните 187 833 случая. Много щати се отказаха от плановете си за отваряне на икономиките и вместо това въведоха нови ограничения за борба със заразата.

Основните индекси са относително без промяна за седмицата в началото на петъчната търговия, след като увеличаващият се брой болни забави ралито на пазарите. Dow и S&P 500 са почти без изменение, а Nasdaq напредва с 0,6%.

На настроенията в петък се отрази и противопоставянето между финансовото министерство и Федералния резерв във връзка с продължаването на финансирането за някои спасителни програми, прилагани по време на кризата.

В резултат на 31 декември ще приключат няколко нови програми на Фед, които подкрепят пазарите на корпоративни кредити и общински заеми и които предоставят заеми на малкия и среден бизнес и организации с нестопанска цел по време на пандемията на коронавируса.

„Ходът на (финансовия министър на САЩ Стивън – бел. ред.) Манучин ще затегне финансовите условия и премахва предпазна мрежа за пазарите в погрешния момент“, посочва Кришна Гуха, заместник-председател на Evercore ISI.

Що се отнася до ваксините срещу коронавируса, по-рано през деня Pfizer и BioNTech съобщиха, че са подали заявление за спешно одобрение на своята разработка пред американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA), обявиха компаниите в съвместно изявление.

Едва в сряда и двете компании успешно завършиха решаващото проучване от фаза 3 и също така изпълниха критериите за безопасност при кандидатстване за спешно одобрение в САЩ.

Ако FDA одобри ваксината с името BNT162b2, вероятно тя първо ще бъде приложена на гражданите в САЩ. Кога точно ще се случи това, все още не е ясно.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се понижава до съответно 0,846% и 1,56%.

Доларовият индекс остава относително без промяна на ниво от 92,29 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола не намира единна посока. Американският сорт WTI поевтинява с 0,3% до 41,63 долара за барел, а международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,2% до 44,29 долара за барел.

Златото също увеличава стойността си с 0,8% до 1875,5 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:05 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Colossus
преди 3 години
Въййййй, цели 100 пункта се ''ПОТОПИ'' индексът. Ми сега, баси ужаса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още