IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процедурата по импийчмънт на Тръмп отива в Сената

Горната камара на Конгреса обаче е контролирана от републиканците и едва ли ще се стигне до отстраняването му от длъжност

22:25 | 15.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Камарата на представителите, в която Демократическата партия има мнозинство, гласува за изпращане на две официални обвинения срещу президента Доналд Тръмп в Сената, откривайки пътя за едва третия процес по импийчмънт на американски президент, който ще започне най-рано идната седмица, предава Ройтерс. 

Конгресмените гласуваха с 228 гласа „за“ и 193 „против“ да предоставят на Сената, контролиран от Републиканската партия на Тръмп, задачата да го съди по обвинения в злоупотреба с власт заради искането му към Украйна да разследва политическия му опонент Джо Байдън и за възпрепятстване на Конгреса с блокиране на свидетелски показания и документи, искани от конгресмени от Демократическата партия.

Гласуването, при което беше одобрен и екип от седем представители на демократите в Конгреса, определени от неговия председател Нанси Пелоси да действат като прокурори в съдебния процес, се придържаше до голяма степен към партийните линии.

Очаква се 100-местният Сенат да оправдае Тръмп и да го задържи на поста му, тъй като нито един от 53-та републиканци не е изразил подкрепа за отстраняването му. Според американската Конституция стъпката изисква мнозинство от две трети.

Но импийчмънтът на Тръмп от Камарата на представителите миналия месец ще остане петно в мандата му, а излъчваният по телевизията процес в Сената може да се окаже неудобен за него в момент, когато се стреми към преизбиране на 3 ноември. Байдън е фаворит в надпреварата за номинация на Демократическата партия.

„Тук сме днес, за да прекрачим много важен праг в американската история“, заяви Пелоси пред Камарата на представителите преди гласуването.

Тя започна процеса по импийчмънт през септември, след като преди това се противопостави на подобен ход заради действия на Тръмп за осуетяване на федерално разследване на руска намеса в изборите през 2016 г. в подкрепа на кандидатурата му.

Председателят на Комисията по разузнаване в Камарата на представителите Адам Скиф, противник на Тръмп и федерален прокурор в Лос Анджелис от шест години, беше избран да оглави екипа от „мениджъри“ на Камарата. Белият дом все още не е разкрил екипа си от защитници. Процесът ще бъде наблюдаван от председателя на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс.

По време на церемонията по подписването на търговската сделка с Китай Тръмп критикува „измислицата“ с импийчмънта. Той извини конгресмените, които трябвало да гласуват за отстраняването му от длъжност и похвали всеки един от сенаторите от Републиканската партия сред присъстващите, от чиято подкрепа ще се нуждае по време на процеса.

Говорителката на Белия дом Стефани Гришам заяви, че Тръмп „очаква да бъде  напълно оневинен“ и допълни в комюнике, че „президентът Тръмп не е направил нищо лошо“.

Началните пледоарии по процеса се очакват идния вторник, заяви лидерът на мнозинството в Сената Мич МакКонъл, чиито колеги от Републиканската партия ще определят правилата на процеса.

Основното събитие в импийчмънта срещу Тръмп е телефонният разговор от 25 юли, в който той моли украинския президент да започне разследване за корупция срещу Байдън и сина му.

Демократите твърдят, че това е злоупотреба с власт, тъй като Тръмп е поискал от чуждестранно правителство да се намеси в американските избори в негова полза за сметка на американската национална сигурност. Байдън е един от 12-та кандидати, които се борят за номинацията на демократите за президентските избори.

Републиканците смятат, че действията на Тръмп не представляват нарушение, заслужаващо импийчмънт. Те обвиняват демократите, че използват украинската афера, за да омаловажат победата на Тръмп на президентските избори през 2016 г.

До този момент нито един американски президент не е бил отстраняван от длъжност като пряк резултат от импийчмънт. Ричард Никсън подаде оставка през 1974 г. заради корупционния скандал Уотъргейт преди Конгресът да гласува по обвиненията срещу него. Конгресът отстрани от длъжност Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г., но Сенатът не ги осъди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още