IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процесът по импийчмънт срещу Тръмп започна с видеа от щурма на Капитолия*

Осъждането на бившия президент на САЩ ще изисква гласовете на две трети от представителите на Сената

21:29 | 09.02.21 г. 1
<p>
	Доналд Тръмп.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: EPA/БГНЕС

Историческият процес по импийчмънт срещу Доналд Тръмп по обвинение в подстрекаване за нахлуването в Капиталия миналия месец, започна във вторник, превръщайки републиканеца в първия бивш американски президент, съден в Сената, предава Ройтерс.

Демократите в Камарата на представителите, действащи като обвинители, показаха в началото на процеса видео с поддръжници на Тръмп, които насилствено преодоляват съпротивата на полицията в Капитолия при атаката на 6 януари, след като той насърчи хората в реч да „се борят с всички сили“ за преодоляване на поражението му на изборите на 3 ноември.

На видеото се вижда как поддръжници на Тръмп бутат бариери, удрят полицаи и в един момент казват на служител на реда: „Превъзхождаме ви числено, един милион срещу един са тук“.

Осъждането на Тръмп ще изисква гласовете на две трети от представителите на 100-членната камара, което означава, че най-малко 17 републиканци трябва да се присъединят към 48-те демократи в Сената, както и двама независими в гласуването срещу Тръмп. Това е висок праг.

При щурма срещу Капитолия тълпата нападна полицаи, застраши безопасността на конгресмени и прекъсна официалното удостоверяване от Конгреса на победата на Джо Байдън, след като два месеца Тръмп оспорваше резултатите от изборите. Петима души загинаха, включително един полицай.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър от Демократическата партия нарече обвинението срещу Тръмп „най-тежкото в историята срещу президент на Съединените американски щати“.

Тръмп беше отстранен от длъжност от контролираната от демократите Камара на представителите на 13 януари по обвинение за насърчаване на бунт, като стана единственият президент, импийчван два пъти, и единственият бивш президент, който се изправя пред процес в Сената.

Преди атаката той твърдеше без доказателства за повсеместно фалшифициране на гласуването, което му е коствало загубата на изборите от Байдън.

Конгресменът от Демократическата партия Джейми Раскин, който ръководи обвинението, заяви, че президентите ще създадат „януарско изключение“, което им позволява да нарушават закона безнаказано през последния месец от мандата си, ако сенаторите не осъдят Тръмп. Тръмп Тръмп

Мениджърите на Камарата на представителите се насочват към Сената за началото на процеса по импиймчънт срещу Доналд Тръмп

„Януарското изключение е покана към най-лошите кошмари на нашите основатели… Рискуваме да позволим 6 януари да се превърне в нашето бъдеще“, каза Раскин по време на процеса, в който сенаторите изпълняват ролята на съдебно жури.

Адвокатите на защитата планират да заявят във вторник, че само действащ президент може да бъде изправен пред процес по импийчмънт.

Но мнозинството правни експерти твърдят, че е конституционно да има процес, след като официален държавен представител е напуснал поста си, казва професорът по право от Мичиганския държавен университет Брайън Калт, който е водещ академичен представител по процеса.

Очаква се сенаторите от Демократическата партия да постигнат превес по време на днешното гласуване за конституционосъобразността на процеса. Усилията на републиканците да блокират делото по тази съображения бяха пресечени с 55 на 45 гласа миналия месец.

Процесът се провежда при изключителни мерки за сигурност около Капитолия след обсадата, включително разполагане на въоръжени служители на силите за сигурност и отцепване на района около сградата. Тръмп Тръмп

Член на Националната гвардия стои зад оградата на Източния фронт на Капитолия в първия ден от процеса по импийчмънт в Сената срещу Тръмп

Делото може да покаже насоката на Републиканската партия след бурните четири години от мандата на Тръмп. Рязко разделение настъпи между лоялните на Тръмп републиканци и тези, които се надяват да насочат партията в нова посока. В същото време демократите се опасяват, че процесът може да попречи на Байдън да постигне бърз напредък по амбициозния си законодателен дневен ред.

Защитата на Тръмп твърди също, че той е упражнил правото си на свобода на словото, гарантирана от Първата поправка от Конституцията, когато се обърна към привържениците си на митинг във Вашингтон в деня на атаката срещу Капитолия и ги призова да „се борят“ срещу резултатите от изборите.

В документ, публикуван преди началото на процеса във вторник, мениджърите от Камарата на представителите определиха подхода като „лекомислен от законова гледна точка“.

„Приемането на аргумента на президента Тръмп би означавало, че Конгресът не може да отстрани от длъжност президент, който изгори американско знаме в национален ефир, или говори на митинг на Ку-клукс-клан в бял анцунг, или носи свастика, докато води поход в еврейски квартал. Всичко това е израз, защитен от Първата поправка, но, разбира се, е основание за импийчмънт“, заявяват демократите.

В сряда обвинението и защитата трябва да се съсредоточат върху обвиненията. Те ще имат 32 часа, разделени по равно в не повече от четири дни, за да представят тезите си. Делото може да бъде удължено, за да имат сенаторите време да зададат въпроси към двете страни.

Преди една година контролираният от републиканците Сенат оправда Тръмп по обвинения във възпрепятстване на Конгреса и злоупотреба с власт, свързани с натиска му върху Украйна да започне разследване на Байдън и сина му Хънтър през 2019 г.

*Информацията е допълнена в 21,44 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
onezero
преди 3 години
Обречена работа, след като видяха какво стана с колегите им в долната камара, които подкрепиха импийча, сенаторите републиканци подвиха опашката. За всеки е ясно, че ако подкрепи това ще му е последния мандат в Сената, а те са дали мило и драго да се доберат до там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още