Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Продажбите на американски оръжия в чужбина са нараснали с една трета за година

Ръстът от 33% е отбелязан на фона на облекчени ограничения за продажба, които започват да се отразяват върху сделките с оръжия

Продажбите на американски оръжия в чужбина са нараснали с една трета за година

Снимка: Ройтерс

Продажбите на американско военно оборудване за чуждестранни правителства е нараснало с една трета до 55,6 млрд. долара в рамките на фискалната година, завършила на 30 септември. Това съобщава американски държавен представител за Ройтерс.

Ръстът от 33% е отбелязан на фона на облекчени ограничения за продажба, които започват да се отразяват върху сделките с оръжия.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп даде старт през април тази година на своя нов план „Купи американското“, който облекчава ограниченията върху продажбите на редица стоки. В същото време американските държавни представители са окуражени да поемат по-голяма роля в насърчаването на оръжейния бизнес на САЩ в чужбина.

Още по темата

Доналд Тръмп иска да направи от САЩ – които вече са лидер в международната оръжейна търговия, още по-голям играч въпреки опасенията от страна на защитниците на човешките права и контрола по разпространението на оръжията, посочват запознати от администрацията.

Съществуват два основни начина за това чуждестранни правителства да купуват оръжия от американски компании: чрез директна продажба, договорена между правителство и компания, и продажба на чуждестранна армия, където обикновено чуждестранно правителство се свързва с американското министерство на отбраната в американското посолство в съответната столица.

И двата вида сделки изискват одобрението на американското правителство.

Само през тази година продажби на стойност 70 млрд. долара към чуждестранни армии са били представени пред Конгреса, малко по-малко от предходната.

Сумата от 55,6 млрд. долара представлява вече подписани споразумения за продажби на военно оборудване на чуждестранни правителства между САЩ и съюзници.

Сред най-големите изпълнители на договори за американско оръжие са Boeing Co, Lockheed Martin Corp, Raytheon Co, General Dynamics Corp и Northrop Grumman Corp.

Също така през изминалата година са сключени редица сделки за продажба на системи за противоракетна отбрана, включително с Полша и Румъния за покупката на системи „Пейтриът“, произведени от Lockheed и Raytheon.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Надеждите за нови стимули удължиха ралито на Wall Street