IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно натежават върху индексите на Wall Street*

Dow започва сесията със спад от над 270 пункта, като не успява да запази понеделнишкия си рекорд

17:34 | 17.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Водещите американски индекси започнаха борсовата сесия във вторник с понижения, след като данните за продажбите на дребно в САЩ се оказаха под прогнозите – нов признак за евентуалното забавяне на икономическото възстановяване, съобщава CNBC.

В понеделник Dow Jones Industrial Average и S&P 500 приключиха сесията с нови рекорди.

Индексът на сините чипове изтрива над 270 пункта във вторник (0,8%). От своя страна широкият измерител се разделя с 0,7% в началото на сесията. Най-голямо е понижението при технологичния бенчмарк Nasdaq Composite който изтрива близо 1,1%.

Продажбите на дребно в САЩ намаляват с 1,1% през юли – значително по-голямо понижение спрямо очакваните от икономисти 0,3%.

Акциите на търговеца на дребно Home Depot се понижават с 4,8%, след като компанията отчете резултатите си за второто тримесечие, което натежава върху представянето на Dow. Въпреки че печалбата отговори на очакванията, това не важи за продажбите в съществуващите магазини, които се увеличават с 4,5% - под прогнозираните 5%.

Книжата на друга голяма верига за търговия на дребно – Walmart, поскъпват с 0,8% благодарение на по-добри от очакваното данни за второто тримесечие. Търговецът съобщи, че очаква печалба от 1,3-1,4 долара за акция през третото тримесечие при прогноза от 1,32 долара.

Спадове има при някои водещи имена в технологичния и банковия сектор: акциите на Facebook поевтиняват с около 1,2%, а тези на Goldman Sachs с около 1%.

В същото време ръстове бележат компаниите в здравния сегмент – акциите на United Health поскъпват с 0,7%, тези на Merck с 1,1%, а на Johnson & Johnson с 0,7%.

Dow и S&P 500 постигнаха нови рекорди в края на сесията в понеделник – пета поредна печеливша серия. S&P 500 премина ключова граница – удвоявайки размера си от пандемичното дъно, което достигна на 23 март 2020 г.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации остава почти без промяна на нива от съответно 1,262% и 1,925%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, също се покачва с над 0,3% до 92,97 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола не успява да намери единна посока. Фючърсите върху сорта WTI поевтиняват с близо 0,2% до 67,17 долара за барел, а тези върху международния бенчмарк брент остават относително без промяна на ниво от 69,53 долара за барел.

Златото обаче поскъпва леко с 0,1% до 1791,5 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:10 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още