IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължаващата парализа на правителството тласка индексите на червена територия*

Dow зачерква близо 130 пункта на старта на сесията, докато анализаторите предвиждат нови понижения в прогнозите за печалба на американските компании

18:00 | 11.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Щатските борсови индекси започват последната сесия от седмицата с понижения заради продължаващата частична парализа на федералното правителство, причинена от отказа на американския президент Доналд Тръмп да подпише предложения краткосрочен бюджет, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтрива 128,21 пункта, или 0,53%, от стойността си, като се смъква до ниво от 23 873,71 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижава с 0,39 на сто до 2586,61 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite отбелязва спад от 21,48 пункта, или 0,31%, до 6964,59 пункта.

Сградата на федералното правителство остана затворена и през днешния ден, който беше 21-ви пореден, откакто преустанови своята работа на 22 декември заради липсата на успех в преговорите за определяне на бюджета на САЩ.

Поради тази причина още в четвъртък Доналд Тръмп заяви, че няма да присъства на Световния икономически форум в Давос, който ще се проведе по-късно този месец.

Той добави, че има вероятност, ако Белият дом и представителите на Конгреса не успеят да постигнат споразумение, да обяви извънредна ситуация в САЩ.

Пониженията идват на фона на повишенията в пет последователни сесии, които отчетоха индексите на Нюйоркската фондова борса.

Продължават и пониженията в прогнозите за печалба на големите американски компании, повлияни от забавянето на икономическия растеж в Китай.

сащ сащ

Анализаторът от Goldman Sachs Карън Холтхаус заяви, че очаква Starbucks да се окаже следващата известна голяма компания, която ще понижи прогнозите си за финансовото си представяне заради ситуацията в азиатската страна.

В момента акциите на Starbucks се търгуват с 2-6-процентно понижение.

В началото на януари Apple направи рядък ход, като сви прогнозата за тримесечните си приходи от продажби, а главният изпълнителен директор Тим Кук обвини за това забавянето на продажбите на iPhone в Китай, чиято икономика е под натиск от несигурностите около търговските спорове между Вашингтон и Пекин.

Понижаването на приходите за тъкмо приключилото тримесечие подчертава как едно икономическо забавяне в Китай се отразява негативно на компаниите и принуждава мнозина да коригират плановете си спрямо пазара.

В четвъртък председателят на Федералния резерв Джером Пауъл също обърна внимание на темата, като заяви, че предупрежденията показват, че китайската икономика се забавя. „Китайската икономика се забавя. Това личи много и от потребителските разходи”, каза Пауъл. „Слаби потребителски разходи; всеки видя новините от Apple".

На облигационните пазари доходността по 10-годишните облигации отново се понижава до 2,683%, докато тази по 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита спад до 3,017%.

При валутните пазари доларовият индекс прибавя 0,16% към стойността си, като достига ниво от 95,69 пункта.

Еврото отчита спад от 0,23% спрямо долара като се търгува при 1,1472 долара за евро.

Британската лира поскъпва спрямо долара с 0,38 на сто до 1,2797 долара за паунд.

На петролните борси цената на международния бенчмарк сорт Брент пада с 1,02 долара , или 1,7%, до 60,66 долара за барел.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняват с 0,86 долара до 51,73 долара за барел.

Цената на златото отчита ръст от 0,12 на сто до 1288,90 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още