IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектобюджетът на Тръмп повлия негативно на борсите в САЩ

Скромното поскъпване на финансовия сектор не успя да компенсира спадовете при здравните компании и сектора на комуналните услуги

23:05 | 16.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските борси завършиха предимно на червено в четвъртък, след като скромното поскъпване на финансовия сектор не успя да компенсира спадовете при здравните компании и комуналните услуги, съобщава CNBC.

Секторът на комуналните услуги затвори с понижение от почти 1,1% и се представи най-зле в S&P 500. Той бе последван от здравния сектор, който намали с 0,9% стойността си, а акциите на Biogen поведоха губещите, след като поевтиняха с почти 4,7% заради понижение на рейтинга от Morgan Stanley.

Анализаторите отдават поевтиняването на акциите от здравния сектор на проектобюджета на президента Доналд Тръмп, представен днес, в който се предлага понижаване на разходите за националните здравни институти с 5,8 млрд. долара.

„Предложеното понижение на бюджета на националните здравни институти е доста значително и не знам дали ще се реализира“, казва Пол Юк, портфейлен мениджър на BioShares Funds. “Институтите имат бюджет от 32 млрд. долара. Очакваше се той да бъде увеличен с 3%. Да го намалиш с 18%, или 6 млрд. долара, е огромна промяна“.

В сряда здравният сектор удари най-високото си ниво от август 2015 г.

Финансовият сектор затвори с повишение от 0,3% и се представи най-добре в S&P. Goldman Sachs и IBM пък имаха най-високо положително влияние върху Dow Jones industrial average. Акциите на Snap, чието IPO бе само преди 2 седмици, поевтиняха с 4,2% при затварянето до под 20 долара за акция.

Nasdaq composite успя да завърши с минимален ръст, приключвайки на четвърт процент под най-високите си нива за деня. Dow и S&P затвориха сесията с 1,5% под рекордните си равнища.

Фючърсите върху американския суров петрол не успяха да задържат по-ранните си ръстове и се търгуваха с понижение от 11 цента до 48,75 долара за барел. WTI приключи 7-дневната губеща серия в сряда, след като седмичните данни за резервите показаха спад. Фючърсите върху петрола сорт Брент също приключиха с 11 цента надолу до 50,25 долара за барел.

На пазара на облигации доходността се повиши след спада им в сряда следобед. Доходността по 2-годишните държавни ценни книжа бе около 1,35%, а по 10-годишните държавни облигации – около 2,53%.

На валутните пазари индексът на щатския долар се търгуваше с около половин процент по-ниско, еврото – около 1,077 долара, а йената – около 113,2 долара за йена.

На пазара на суровини фючърсите върху златото скочиха до най-високото си ниво от 6 март. Фючърсите за доставките през април се повишиха с 26,40 долара до 1227,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още