IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата на Фед за изкупуване на активи може да приключи към края на 2014 г.

Фед продължава да прилага гъвкава парична политика, коментира председателят на централната банка Бен Бернанке

22:56 | 18.12.13 г. 3
Програмата на Фед за изкупуване на активи може да приключи към края на 2014 г.

Програмата на Федералния резерв на САЩ за изкупуване на облигации вероятно ще приключи към края на 2014 г., а не в средата на годината, както прогнозираше преди време председателят на американската централна банка Бен Бернанке.

На редовната пресконференция след заседанието на Федералната комисия по откритите пазари Бернанке коментира, че въпреки намаляването на обема на програмата, Фед продължава да прилага гъвкава парична политика, както и ще продължи да поддържа рекордно ниските лихви за продължителен период от време – поне докато безработицата не падне до 6,5%, съобщава MarketWatch.

“Фед ще продължи да изкупува значителен обем активи. Това означава, че Фед продължава да натиска педала на газта”, коментира Бернанке, като допълни, че “възстановяването все още не е добро и задоволително, но САЩ се справят по-добре в сравнение с повечето икономики”.

Председателят на централната банка на САЩ изрази опасенията си от прекомерно ниската инфлация, както и от забавянето на темповете на възстановяване на жилищния пазар. Той обаче подчерта, че се отчита значително подобрение на пазара на труда, а последните данни подсказват, че подобрението ще продължи.

“Нивото на безработицата е най-добрият индикатор за пазара на труда, но не е перфектен”, коментира Бен Бернанке. Фед наблюдава и други индикатори, като например нивото на заетост, съкращенията и разкритите нови работни места, за да прецени доколко е силен в действителност пазарът на труда, въпреки че нивото на безработицата пада по-бързо от очакваното.

Председателят на Федералния резерв посочи, че очаква и инфлацията постепенно да се повиши до към 2%. Той коментира, че има “специални временни фактори”, които ограничават ръста на цените – слабият растеж, високите разходи за здравеопазване, както и ниските цени на енергията. Достигането на 2-процентната граница обаче едва ли ще стане преди 2015 г., прогнозира Бернанке.

Въпреки че ръководството на Фед се опасява, че балансът на централната банка е станал прекалено голям, Бернанке не смята, че количествените улеснения надуват балони. При необходимост Фед отново може да засили паричните стимули за икономиката, допълни той.

Бен Бернанке подчерта още, че банковата система е по-безопасна, отколкото беше през 2008 г. Банките са по-добре капитализирани, а регулаторите ги принуждават да преминават през периодични стрес тестове, за да определят дали финансовите институции разполагат с достатъчно ликвидност и капитал, за да устоят на евентуални сътресения.

“Дали може да се направи повече – това е отворен въпрос”, коментира Бернанке.

Той изрази и съжалението си, че не е прогнозирал по-рано кризата.

Междувременно доларът поскъпна спрямо йената, като валутната двойка достигна ниво от 103,45 йени за долар. Зелените пари поскъпнаха и спрямо еврото, като валутната двойка достигна ниво от 1,3755.

Фючърсите на златото приключиха волатилна търговия, след като инвеститорите все още оценяват решението на Фед да затегне паричната политика. Благородният метал със срок на доставка месец февруари приключи сесията на Нюйоркската стокова борса на 1 235,5 долара за тройунция, което е с 0,4% повече спрямо финала от предходната сесия.

“Ценният метал се търгуваше в тесен рейндж през по-голямата част от деня. Решението за намаляване с 10 млрд. долара на програмата за изкупуване на активи на Фед не беше достатъчно, за да предизвика разпродажба на злато”, коментира Наим Аслам, старши пазарен анализатор в AvaTrade.

Цената на петрола също се повиши в края на търговията, достигайки най-високо ниво от над една седмица. Лекият американски суров петрол със срок на доставка месец януари поскъпна с 0,6% до 97,8 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
По-добре е да не беше започнала .Сега наистина лошо се пише - предстои да разберем на кого ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Програмата няма да приключи 2014 г. Иначе лошо ни се пише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
възстановяването все още не е добро и задоволително, но САЩ се справят по-добре в сравнение с повечето икономики - гавра с безпаричните по целия останал свят, оставени такива с цел превъзпитаване и национализиране през данъци, на единствения местен печатар, раздаващ напечатано за местни нужди в името на ликвидността от позицията на перфектно съ-управление с правителството, въпреки непоказаната си и неползвана все още не-съпричастност към държавата и въпреки не-перфектно правителственно управление желящи скоро след изчерпване на функцията си съвсем друго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още