IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проучване: Икономиката на САЩ се забавя допълнително през третото тримесечие

Въпреки примирието на търговския фронт икономистите смятат, че растежът остава в опасност, докато не бъдат отменени всички наложени мита срещу Китай

09:10 | 30.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската икономика вероятно се забавя допълнително през третото тримесечие, задържана от потребителските разходи и намаляващите бизнес инвестиции, което може да подтикне Федералният резерв отново да намали лихвените проценти, за да запази курса на разширяване, съобщава Ройтерс.

Моментният преглед на брутния вътрешен продукт (БВП) в сряда от страна на Министерството на търговията на САЩ вероятно ще покаже, че икономическият ръст губи частично своята скорост, но въпреки това няма да изпадне в рецесия, от каквато се страхуват финансовите пазари. Икономиката изпитва затруднения на фона на 15-месечната търговска война на администрацията на президента Доналд Тръмп с Китай, която разруши доверието на потребителите и бизнеса.  

Заглъхващият ефект от миналогодишното данъчно съкращение в размер на 1,5 трлн. долара и отслабването на икономическия растеж отвъд граница също заплашват най-дългата икономическа експанзия до момента, която се намира в своята 11 поредна година.

Докладът за БВП ще бъде публикуван часове преди служителите на Фед да приключат своето двудневно заседание. Очаква се централната банка на САЩ да намали лихвите за трети пореден път в сряда. Фед сви лихвените проценти през септември, след като намали тези върху кредитите през юли за първи път от 2008 г. насам.

„Продължителната загуба на инерция не само оправдава по-ранните действия, предприети от Фед, но допълнително удължава необходимостта от още стимули, за да се предотврати продължаващата тенденция на намаляване на вътрешната активност“, посочва Линдзи Пиеца, главен икономист в чикагската консултантска компания Stifel.

Проучване на Ройтерс сред икономисти, показва, че БВП е нараснал с 1,6% на годишна база през третото тримесечие, след като през периода април-юни той се увеличи с 2,0%.

Търговският дефицит вероятно има малка роля за растежа на БВП през последното тримесечие. Разликата обаче вероятно се стеснява, тъй като потокът от стоки е ограничен от митата върху вноса и отслабването на глобалния растеж до нива, за които икономистите твърдят, че предполагат по-нататъшна загуба на скоростта на вътрешната активност.

Очакваният темп на растеж за третото тримесечие ще отбележи по-нататъшно забавяне от 3,1%, регистрирани през първото тримесечие, което показва, че икономиката отново ще пропусне амбициозната цел на Белия дом от 3,0% годишен растеж. Ръстът достигна своя връх през второто тримесечие на 2018 г., когато беше разтърсен от намаляването на данъците и увеличените разходи за отбрана.

Икономическият растеж се ускори до ниво от 2,9% през 2018 г., докато през тази година се очаква да се забави до 2,5%. Икономистите оценяват скоростта, с която икономиката може да расте за дълъг период, без да тласне нагоре инфлацията, между 1,7% и 2,0%.

Въпреки че президентът Тръмп обяви по-рано този месец примирие в търговската война с Китай, забавяйки предвиденото въвеждане на допълнителни мита през октомври, икономистите смятат, че растежът остава в опасност, докато всички наложени мита не бъдат отменени. Представител на администрацията на Тръмп заяви във вторник, че временното търговско споразумение може да на бъде готово за подписване в Чили през следващия месец, както се очаква.

Очаква се докладът за БВП да покаже и ускоряване на инфлацията през последното тримесечие, въпреки че общата тенденция вероятно остава умерена.

Прогнозата показва, че растежът на потребителските разходи, показател, който представлява повече от две трети от икономическата активност в САЩ, да се забави, след като през второто тримесечие нарасна с 4,6%, най-бързият темп след четвъртото тримесечие на 2017 г.

Въпреки рекордно ниската безработица за последните приблизително 50 години, някои икономисти започват да поставят под въпрос устойчивостта на потребителите, след като продажбите на дребно се понижиха през септември за първи път от седем месеца.

Бизнес инвестициите вероятно се свиват допълнително през третото тримесечие, след като отчетоха най-големия си спад за последните 3 години и половина през второто тримесечие. В допълнение към напрежението в търговията, което притиска капиталовите разходи, по-евтиният петрол подбива разходите за сондаж на течните изкопаеми горива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още