IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: САЩ използват долара като инструмент за икономическа война

Русия може да обмисли да извършва трансакциите с петрол и газ в други национални валути и в евро, заяви руският президент

17:48 | 04.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Участници в международния икономически форум в Санкт Петербург гледат излъчване на живо на изказване на Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Участници в международния икономически форум в Санкт Петербург гледат излъчване на живо на изказване на Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин обвини днес САЩ, че използват долара като инструмент за икономическа и политическа война, предадоха Ройтерс и БТА.

Русия може да обмисли да извършва трансакциите с петрол и газ в други национални валути и в евро, каза той пред участниците в международния икономически форум в Санкт Петербург.

Путин отбеляза, че за щатския долар би било тежък удар, ако руските петролни компании престанат да го използват, макар че по думите му Москва не желае да се стигне до това.

Американските санкции срещу Русия са плод на вътрешнополитическите борби в Съединените щати, увери той. Путин обвини САЩ, че искат да спрат развитието на Русия.

В същото време руският президент заяви, че иска да намери начин за подобряване на двустранните отношения на срещата си със своя американски колега Джо Байдън на 16 юни в Женева, предаде AFP.

Европа не бърза да одобри руската ваксина срещу Covid-19 "Спутник V" заради "битка за пари", заяви още Путин. Според него ЕС поставя търговските си интереси пред благополучието на своите граждани.

Руският президент призова също днес своите сънародници да се ваксинират срещу Covid-19 с руски ваксини, предаде още AFP.

Това става на фона на изоставането на ваксинационната кампания в Русия.

"Искам да призова нашите съграждани да се възползват от тази възможност" да бъдат ваксинирани безплатно, заяви руският президент на икономическия форум в Санкт Петербург. Той нареди на правителството да работи по организирането на условия за "платена ваксинация на чужденци" в Русия.

"Руската ваксина е призната за най-безопасната", увери Путин. Той напомни, че до момента е ваксинирана само една десета от световното население, а "стотици милиони (хора) нямат достъп до ваксини".

"Докато нямаме всеобщ достъп до ваксини на всички континенти, епидемичният риск няма да изчезне", подчерта руският президент.

Путин неведнъж е призовавал руснаците да се ваксинират, но темпото на ваксинационната кампания е много бавно, главно поради недоверието на населението към ваксините, отбелязва AFP. Според проучване на независимия институт "Левада", проведено през април, над 60 на сто от запитаните руснаци не са искали да се ваксинират, въпреки че броят на новозаразените не спада от няколко седмици.

Русия първа в света обяви, че е създала ваксина срещу заболяването, причинявано от новия коронавирус - "Спутник V", през август миналата година. След това руските власти разрешиха използването на още две местни ваксини, както и на еднодозова разновидност на "Спутник V".

Русия е една от най-тежко засегнатите от пандемията държави. Според националната статистическа служба Росстат в края на март смъртните случаи, свързани с коронавируса, са били около 250 хил. - близо два пъти повече от броя на официалния брой на починалите към този момент по данни на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Дядя Вова не ще вече да дава кон за кокошка... С тоя белоруски опозиционер скоростно громят 5-тата колона. Всичко си е снесъл.Сега дядя може да почне да ***, **** и ******* англо-сакс **********!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още